Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

07 Ιουλίου 2023

κριτική: Ο ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ & Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ [☆☆☆☆1/2]


[Πρεμιέρα: 29/06/23]

Περιπέτεια / ΗΠΑ 2023 / Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μάνγκολντ / Σενάριο: Τζεζ Μπάτεργουορθ, Τζον-Χένρι Μπάτεργουορθ, Ντέιβιντ Κεπ, Τζέιμς Μάνγκολντ / Παραγωγή: Κάθλιν Κένεντι, Φρανκ Μάρσαλ, Σάιμον Εμάνουελ / Πρωταγωνιστούν: Χάρισον Φορντ, Φίμπι Γουόλερ Μπριτζ, Αντόνιο Μπαντέρας, Μαντς Μίκελσεν, Τόμπι Τζόουνς, Κάρεν Αλεν / Φωτογραφία: Φαίδων Παπαμιχαήλ / Μουσική: Τζον Γουίλιαμς/ Στούντιο Παραγωγής: Disney, LucasFilm,  Paramount / Διάρκεια: 154 λεπτά / Διανομή: Feelgood Entertainment

Υπόθεση: Το 1969, ο καθηγητής αρχαιολογίας Ιντιάνα Τζόουνς είναι έτοιμος για συνταξιοδότηση, αλλά η κόρη ενός παλιού του φίλου, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και ένας ναζί επιστήμονας που συνεργάζεται στο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα τον βάζουν σε μια τελευταία, επικίνδυνη περιπέτεια.

Τα Θετικά:

+ Παλιομοδίτικη κινηματογραφική ατμόσφαιρα, για την οποία φέρει μεγάλη ευθύνη κι ο ελληνικής καταγωγής υπεύθυνος φωτογραφίας και υποψήφιος 2 φορές για όσκαρ, Φαίδων Παπαμιχαήλ [Νεμπράσκα (2013) του Αλεξάντερ Πέιν / Αλέξανδρου Παπαδόπουλου]. Επικρατούν θερμές αποχρώσεις στην Φωτογραφία τονίζοντας την παλιομοδίτικη αισθητική που παραπέμπει στην σέπια.

+ Άρτια η Σκηνοθεσία του Τζέιμς Μάνγκολντ, στα χνάρια του προκάτοχού του Στίβεν Σπίλμπεργκ (που Σκηνοθέτησε όλα τα προηγούμενα). Όταν είδε την πρώτη κόπια ο Στίβεν Σπίλμπεργκ (που είναι στην παραγωγή) είπε χαριτολογώντας: "ΠΟΥ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙ, νόμιζα ότι μόνο εγώ μπορούσα να γυρίζω τους Ιντιάνα!!!".

+ Καλοδουλεμένες σκηνές δράσης με σπιντάτο μοντάζ, χωρίς να κουράζει, γίνεται απόλυτα κατανοητή η εξέλιξη των δρώμενων.

+ Σινεφίλ αναφορές και ευφυείς ατάκες στο ύφος του Franchise (θα θέλαμε περισσότερες). Ευθείς αλλά και πλάγιες οι αναφορές στα προηγούμενα μέρη, με χαρακτηριστική την πλάγια αναφορά στο 4ο μέρος μέσω της σκηνής όπου με το Μαστίγιο ο Ίντι επιτίθεται σε… οπλισμένους!!!

+ Indiana Jones Made in Greece. Ξέχειλη η ταινία από το Ελληνικό στοιχείο αποτελεί φόρο τιμής στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία. Τους λόγους δεν μπορώ να τους αναφέρω γιατί θα αποτελέσουν σπόιλερ. Θα πω απλά ότι ειδικά κάποια συγκεκριμένη σεκάνς προς το φινάλε με κάποια συγκεκριμένα λόγια του πρωταγωνιστή θα μπορούσαν να αποτελούν Διαφημιστικό Σποτάκι της Ελληνικής Ιστορίας -όταν δείτε την ταινία θα καταλάβετε πως δεν υπερβάλω καθόλου!!!!!-

+ Συναίσθημα, Νοσταλγία και Συγκίνηση. Σκοπός της ταινίας να Συγκινήσει σπέρνοντας Νοσταλγία και έντονα Συναισθήματα. Ο Θερισμός αυτών γεμίζει τον σάκο των θεατών με Εύφορη Συγκίνηση, η οποία ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους καθώς αποχωρούσαν από την θερινή αίθουσα. Θα ήθελες να ζήσεις αυτό που έζησε ο πρωταγωνιστής και να δεις την τελευταία σεκάνς της ταινίας ξανά και ξανά και ξανά.. Δεν μπορώ να πω περισσότερα για να μην κάνω σπόιλερ.. Όταν δείτε θα καταλάβετε -άτομα που έχουν χάσει δικά τους πρόσωπα θα συγκινηθούν ακόμα πιο έντονα.-

+ Ένας Χάρισον Φορντ ωριμότερος ερμηνευτικά, προσαρμόζοντας τον Ιντιάνα Τζόουνς στα 80α του χρόνια. Μια ερμηνεία που δίνει έμφαση στο συναίσθημα, διατηρώντας και το νεανικό νεύρο του παρελθόντος όπου χρειάζεται. Μας ξάφνιασε ο ρόλος του Αντόνιο Μπαντέρας, αγνώριστος. Υπέροχος στο ρόλο του κακού για άλλη μια φορά ο Μαντς Μίκελσεν [Casino Royale (2006)]. Πολύ καλό και το υπόλοιπο καστ με μόνο μία εξαίρεση [αναφέρεται στα αρνητικά της ταινίας].

+ Ο Indiana Jones ξανανιώνει μέσω των εντυπωσιακών και απόλυτα ρεαλιστικών οπτικών ψηφιακών εφέ της LucasFilm. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο ρεαλιστικό που ένιωθες ότι έβλεπες τον Χάρισον Φορντ από αποσπάσματα παλαιότερων Indiana Jones.

+ Το Σενάριο πατάει πάνω σε αληθινά ιστορικά γεγονότα παραποιώντας τα με ευφυή τρόπο ώστε οι αλλαγές να εξυπηρετήσουν την δραματουργία του φιλμ αλλά αν το ψάξεις θα βρεις ότι παραλληλίζονται με τα ιστορικά γεγονότα. Δεν θα πω περισσότερα αποφεύγοντας σπόιλερ.

+ Ο Τζον Γουίλιας στα καλύτερά του. Στα 91 του υπογράφει ένα από τα καλύτερα soundtrack του συγκεκριμένου franchise. Πιο επικός και μελωδικός με παρτιτούρες που ακούγονται πολύ ευχάριστα και μεμονωμένα από την ταινία -ακόμα και οι πολύ συνοδευτικές-. Θυμίζει μουσικές συνθέσεις του από τον Πόλεμο των Άστρων. Αυτός ο συνθέτης όσο περνάει ο χρόνος αντί να γερνάει.. εμπνέεται.

10 (+)


Τα Αρνητικά:

- Παντελώς ξεκάρφωτη με το υπόλοιπο καλό καστ η επιλογή του μικρού,  με μια εντελώς παιδιάστικη ερμηνεία, την οποία θέλοντας και μη συγκρίνουμε με την συμπαθής ερμηνεία σε αντίστοιχο ρόλο του τότε μικρού Τζόναθαν Κι Κουάν (στο δεύτερο μέρος του Franchise). Ο οποίος βραβεύτηκε φέτος με όσκαρ.

- Λιγοστές οι κωμικές πινελιές εν συγκρίσει με την πιο αισθητή παρουσία τους στα προηγούμενα μέρη.

- Η Μεγάλη διάρκεια θα μπορούσε να περιοριστεί κατά μισή ώρα και να έχει την δίωρη διάρκεια των προηγούμενων ταινιών. Δεν κούρασε τους θεατές αλλά εκτιμώ πως το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, με λιγότερα περιττά έξοδα για την Disney και περισσότερα έσοδα για τα Θερινά Σινεμά (αφού δεν μπορούσαν λόγω της μεγάλης διάρκειας να κάνουν δεύτερη προβολή στην ίδια βραδιά).

- Ότι κάποια στιγμή έπεσαν οι Τίτλοι Τέλους και τελείωσε αυτό το ταξίδι!!

3 (-)

Βαφτιστήρι να σου πετύχει..

Το μαστίγιο εν δράσει..

Ο Χάρισον Φορντ και η "μικρή" παραφωνία της παραγωγής (η ερμηνεία του μικρού)..

《Απαραίτητο ένα Timeout στα γυρίσματα στην ηλικία μου》

Τρέιλερ: