Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

21 Μαΐου 2022

κριτική: TOP GUN MAVERICK [☆☆☆☆☆]


[πρεμιέρα: 26/05/22]

Δραματική Περιπέτεια / Σκηνοθεσία: Τζόζεφ Κοζίνσκι / Σενάριο: Ερεν Κρούγκερ, Κρίστοφερ ΜακΚουάρι, Εριν Γουόρεν Σίνγκερ / Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Τζένιφερ Κόνελι, Βαλ Κίλμερ, Τζον Χαμ, Μάιλς Τέλερ / Μουσική: Χαρολντ Φαλτερμάγιερ, Χανς Τσίμερ / Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 / Διανομή: ODEON / Διάρκεια: 131'

Υπόθεση: Μετά από 36 ολόκληρα χρόνια, ο Τομ Κρουζ είναι Ξανά στο τιμόνι του αεροσκάφους έτοιμος να απογειωθεί στους αιθέρες υπό την πίεση των 10G!!!!!


Το σπάνιο φαινόμενο ενός Σίκουελ που απογειώνεται μίλια άνωθεν του πρώτου μέρους. Σε αυτό συνέβαλε και ο χρόνος, ο οποίος μπορεί να πίεζε αφόρητα τους ήρωές μας στο φιλμ αλλά βοήθησε στην ωρίμανση του "Top Gun" του 1986.. Ωρίμασε σαν το παλιό καλό κρασί κι έγινε 36 ετών.. Σε αυτό το διάστημα ωρίμασαν τα τεχνολογικά κινηματογραφικά μέσα (δεν αναφέρομαι σε ψηφιακά εφέ), ωρίμασαν οι χαρακτήρες, οι ηθοποιοί, οι ερμηνείες, το σενάριο, η σκηνοθεσία.. Η ωρίμανση φέρνει κάτι νέο διατηρώντας στοιχεία του παρελθόντος, θυμάται το παρελθόν κι ας προσπαθούν οι ήρωές μας να το ξεχάσουν για να προχωρήσουν μπροστά.. Για να διαπιστώσουν εν τέλει ότι το παρελθόν δεν το ξεχνάς ποτέ απλά συμβιβάζεσαι με αυτό ώστε να μπορέσεις να απογειωθείς..

Τρία είναι τα βασικά Συστατικά που κάνουν το "Top Gun Maverick" ένα Art-Blockbuster, που ταυτίζουν το "Εμπορικό Σινεμά" με το Ποιοτικό σινεμά. Αν και διαφωνώ με την ρετσινιά του όρου "Εμπορικό Σινεμά" γιατί τις ταινίες τις φτιάχνουν οι εισπράξεις που είναι ο οβολός του κοινού, χωρίς κοινό δεν υπάρχει χρηματοδότηση ταινιών, άρα δεν υπάρχει Σινεμά.. Για αυτό καλά θα κάνουν όσοι κριτικοί με μεγάλη ευκολία χρησιμοποιούν αρνητικά τον όρο αυτό να σκεφτούν ότι αν δεν υπήρχε το Εμπορικό Σινεμά -δηλαδή το Σινεμά-, δεν θα είχαν δουλειά.. Το θέμα δεν είναι αν μια ταινία θεωρείται εμπορική αλλά αν Αρέσει και Προσελκύει το Κοινό στις Αίθουσες.. Και το "Top Gun Maverick" αποτελεί σχολή "Σινεμά που Αρέσει" καταργώντας ρατσιστικές ταμπέλες και βάζοντας μόνο μία ταμπέλα.. εκείνη του Τίμιου Σινεμά!!! Επανέρχομαι στα Τρία βασικά Συστατικά της Ταινίας: Θέαμα, Νοσταλγία, Συναίσθημα!!!

Το Θέαμα ξεπερνάει κάθε υψηλή προσδοκία του κοινού, η εξέλιξη της τεχνολογίας πραγματοποίησε το όνειρο του Τομ Κρουζ, να γίνει ένα "Top Gun" χωρίς Ψηφιακά Εφέ -εκτός από σκηνές που ήταν απαραίτητα όπως τα "Ψηφιακά Πυρά"- με Πραγματικές Ρεαλιστικές Πτήσεις!!! Χρησιμοποιήθηκαν πραγματικοί πιλότοι άριστοι στο είδος τους που πετούσαν μαζί με τους ήρωές μας πραγματικά!!!!! Η γνωστή τακτική του Τομ Κρουζ να μην χρησιμοποιεί κασκαντέρ ώστε να μην του κλέβουν την αδρεναλίνη, εδώ πήγε ένα βήμα παραπέρα.. χρησιμοποιεί Πιλότους για να απογειωθεί μαζί τους στους αιθέρες.. Πλάνα από κάθε γωνία λήψης που μπορείς να φανταστείς, κάνουν εύκολα αντιληπτές στον θεατή τις αερομαχίες χωρίς να κουράζουν.. Γεγονός που δεν επετεύχθη στο πρώτο μέρος με τα πολύ κοντινά πλάνα που απαιτούσαν πολλές λεκτικές επεξηγήσεις για τα δρώμενα στους αιθέρες.. Εδώ μιλούσαν οι εντυπωσιακές εικόνες των μακρινών πλάνων και στα γκρο πλάνα τα γεμάτα βάθος βλέμματα των πιλότων εν πτήση και η πίεση των πολλών G στις εκφράσεις τους.. Σε όλο αυτό συνέβαλε και εντυπωσιακή Μύξη Ήχου που είχε συχνά στην τσίτα το Γούφερ νιώθοντας συνεπιβάτης στα αερομαχητικά 5ης Γενιάς, στα F18, ακόμα και στα F15 -ο νέος είναι ωραίος αλλά ευτυχώς ο παλιός είναι αλλιώς-.

Η νοσταλγία ξέχειλη παντού.. Flashback με πρωτότυπες σκηνές από το Πρώτο μέρος, αναφορές που συνδέουν παρελθόν με παρόν, αποκαλύψεις για όσο συνέβησαν στο μεσοδιάστημα των δύο ταινιών, ηθοποιοί και ήρωες από το Πρώτο μέρος, συνθέτουν ένα ξέχειλο νοσταλγικό ποτήρι 80s και του Πρώτου Top Gun.. Συγκίνηση σε πολλά σημεία που έντεχνα κάποιες φορές φρέναρε με εύστοχο κωμικό "τακάκι" -κορυφαίο και χαρακτηριστικό στιγμιότυπο η απάντηση στην ερώτηση "Ποιος είναι Καλύτερος Πιλότος;"-

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για να διεισδύσει βαθιά μέσα σου μια ταινία, θεωρώ πως είναι το Συναίσθημα -για αυτό και το Site μου ονομάζεται Cine…σθημα-. Και εδώ η ταινία ασκεί Συναισθηματική πίεση στον θεατή άνω των 10G!!!! Αυτή η παράγραφος συνδέεται με την προηγούμενη που αναφερόμουν στην Νοσταλγία γιατί η Νοσταλγική ατμόσφαιρα έδωσε πνοή στο Συναίσθημα της ταινίας.. Αλλά κυρίως έδωσαν πνοή οι Καθηλωτικές Ερμηνείες.. Όλο το καστ έδωσε ψυχή στους χαρακτήρες, ένιωθες πως νιώθανε, το έβλεπες στις εκφράσεις τους και στα βλέμματά τους.. Και στους νέους ηθοποιούς και στους εμπειρότερους -παλιότερους-.. Για να καταλήξουμε στην ερμηνεία του Πρωταγωνιστή μας.. ένας Τομ Κρουζ από το παρελθόν και το παρόν, με την ωρίμανση των χαρακτηριστικών του σε συνδυασμό με την διατήρηση της φρεσκάδας του.. Είδαμε ερμηνεία εκ βαθέων που μας συγκίνησε -όπως και τον Τομ Κρουζ- θυμίζοντάς μας τον Τομ Κρουζ του "Τζέρι Μαγκουάιρ" (1996) -υποψηφιότητα Α' Ανδρικού που θα κέρδιζε αν δεν είχε αντίπαλο τον Τζαν Νίκολσον του "Καλύτερα δεν Γίνεται" (1996)- και την Πυγμή του Τομ Κρουζ από τις πιο πρόσφατες "Επικίνδυνες Αποστολές".. Κάποια στιγμή άλλωστε ο Μάβερικ αναγκάζεται να "πιλοτάρει" πεζός και έτσι γίνεται λίγο.. Ήθαν Χαντ!!! Υπήρχε η απαιτούμενη ερωτική χημεία μεταξύ Τομ Κρουζ και Τζένιφερ Κόνελι για ένα πειστικό ειδύλλιο.. Respect για την ερμηνεία του Βαλ Κίλμερ, που παρόλη την έντονα επιβαρυμένη υγεία του, υποδύεται τον Τομ Καζάνσκι -Iceman- προσφέροντας μια πολύ δυνατή ερμηνεία & συγκινητική εκ βαθέων!!! Ο χαρακτήρας που υποδύεται έχει σχεδόν την ίδια επιβαρυμένη υγεία που έχει και ο ηθοποιός στην πραγματική του ζωή.. Αυτό καθιστά την ερμηνεία του πολύ δύσκολη και σε κάνει να υποκλιθείς μπροστά του!!! Επίσης υπόκλιση απαιτεί και η ερμηνεία των ηθοποιών που υποδύονται τους νέους έμπειρους πιλότους, γιατί προσπαθούν να κάνουν το ρόλο τους υπό την πίεση πολλών G, κρύβοντας τον φόβο τους και την ζάλη τους -ακόμα και τάση εμετού & λιποθυμίας- αφού είναι επιβαίνοντες σε μαχητικά αεροσκάφη σύγχρονης γενιάς, συμμετέχοντας σε πραγματικές πτήσεις ως συνεπιβάτες.. Κι όλα αυτά από άτομα μη εξοικειωμένα με τους αιθέρες, εκτός από τον Δάσκαλο Τομ, που έχει σχετική εμπειρία αφού στην πραγματική του ζωή πιλοτάρει αεροσκάφη -όχι βέβαια μαχητικά- και έχει κλέψει την δόξα όλων των κασκαντέρ στο Κινηματογραφικό βιογραφικό του!!!!! Ακούγεται ότι στην τελευταία σεκάνς πού...... -να μην πω και κάνω Σπόιλερ- ......πιλοτάρει ο ίδιος ;)

Βαθμολογώ την ταινία με Άριστα που είναι τα 5 Αστέρια κι αν κάποιος θεωρήσει πως υπερβάλω τον προκαλώ να δει την ταινία και να μου πει γιατί να βάλω λιγότερα.. Μήπως επειδή η ταινία σε Ψυχαγωγεί, σε Συγκινεί, σε κάνει και νιώθεις έντονα Συναισθήματα και να σφίγγεις ασυναίσθητα τα μπράτσα του καθίσματός σου πιστεύοντας πως βρίσκεσαι σε πιλοτήριο;; Ή μήπως επειδή παντρεύει το παρελθόν με το παρόν έξυπνα με μία πλοκή ανατροπών που διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή στο ζενίθ;;; Η ταινία είναι κυριολεκτικά "φέτες", δεν κάνει ούτε ένα λεπτό κοιλιά όπως και ο 60χρονος αιώνιος έφηβος πρωταγωνιστής μας.. Ίσως η πιο Αληθινή-Real ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου..

Όπως από τον Πιλότο εξαρτάται το πως θα πετάξει ένα Αεροπλάνο έτσι και το αν θα απογειωθεί μια ταινία εξαρτάται κυρίως από τον Πιλότο της.. Για αυτό σε μεγάλο βαθμό η απογείωση της ταινίας πιστώνεται στον πιλότο της.. τον Τομ Κρουζ -και στην παραγωγή παρακαλώ ο Κρουζ.. ένας εκ των παραγωγών του φιλμ-. Ο Σκηνοθέτης Τζόζεφ Κοζίνσκι είχε συνεργαστεί ξανά με τον Κρουζ στο "Oblivion" (2013).

Καθίστε αναπαυτικά στο κάθισμά σας και απολαύστε την πτήση χωρίς να σκέφτεστε τίποτα, απλά.. απογειωθείτε..

ΥΓ: Η Ταινία είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Τόνι Σκοτ Σκηνοθέτη του πρώτου "Top Gun" (1986), ο οποίος απεβίωσε 19 Αυγούστου 2012.. Ήταν να προβληθεί στις αίθουσες το 2022 αλλά δεν μπόρεσε λόγω των γνωστών μέτρων που επέβαλε ο ΠΟΥ..

Πάμε μια Κόντρα;;;

Ζουμάροντας στο κάτω μέρος της αφίσας για να το Βλέπουν οι ιντερνετικές πλατφόρμες τύπου Netflix..
Το Σινεμά ρε κουφάλες ΔΕΝ Πεθαίνει!!!!!

Τρέιλερ: