Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

17 Μαΐου 2022

κριτική: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΙΜΑΣ (OPERATION MINCEMEAT) [☆☆]


 [πρεμιέρα: 12/05/22]

Πολεμική - Αληθινή Ιστορία / Σκηνοθεσία: Τζον Μάντεν / Σενάριο: Μισέλ Άσφορντ Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φερθ, Μάθιου ΜακΦέιντεν, Κέλι ΜακΝτόναλντ / Παραγωγή: ΗΠΑ & ΑΓΓΛΙΑ 2022 / Διανομή: Tanweer / Διάρκεια: 128 λεπτά

Υπόθεση: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Βρετανοί πράκτορες σκαρφίζονται ένα μεγαλοφυές σχέδιο για να Νικήσουν τα Γερμανικά στρατεύματα.. Θα πάνε όλα όπως τα είχαν υπολογίσει;


Στήνονται τα πιόνια σε δύο πολεμικές σκακιέρες, η μία σε κοινή θέα κι άλλη βαθιά κρυμμένη, εκεί που την βλέπουν λίγοι.. Λίγοι που όμως καθορίζουν την μοίρα των πολλών ή και όλων.. Οι κινήσεις στην κρυμμένη σκακιέρα καθορίζουν τις κινήσεις των πιονιών που φαίνονται, πιόνια που η μοίρα τους γίνεται λευκή σελίδα την οποία συμπληρώνουν αυτοί οι λίγοι..

Ο Σκηνοθέτης εστιάζει στη κρυμμένη σκακιέρα μεταφέροντας στο πανί μία αληθινή ιστορία Πολεμικής Απόρρητης επιχείρησης -καθοριστικής για την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου,- εμπλουτίζοντάς την μυθοπλαστικά με ένα Love Story Πλατωνικού Ερωτικού Τριγώνου.. Επιφανειακό, άνευρο & άγευστο Love Story που στέκεται αμήχανα μπροστά στη σπουδαιότητα των κατασκοπευτικών αληθινών γεγονότων.. Τρώγοντας πολύτιμο χώρο και χρόνο του φιλμ που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εμβαθύνοντας στις δύο προαναφερθείσες σκακιέρες. Η κάμερα του Σκηνοθέτη περνούσε φευγαλέα και βιαστικά από το Εμφανή Πολεμικό μέτωπο, για να ζουμάρει στο Ερωτικό Τρίγωνο.. Το Σκηνοθετικό Βιογραφικό του Τζον Μάντεν  δείχνει ότι του αρέσουν οι ιστορίες Αγάπης και η ανάμειξή τους σε πολεμικά γεγονότα -"Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι" (2001)-.

Ενδιαφέρον το μέρος της δημιουργίας του Προφίλ του Νεκρού. Συμπαθητικές ερμηνείες, αλλά κάπως flat χωρίς να εμβαθύνουν στον ψυχισμό των ηρώων.. Πολύ ενδιαφέρουσα η Φωτογραφία με τις Θερμές Αποχρώσεις στη κρυφή σκακιέρα -αποτυπώνουν την ζεστασιά και την ασφάλεια των γραφείων που απέχουν πολύ από το πραγματικό μέτωπο- & με τις Ψυχρές αποχρώσεις στην εμφανή σκακιέρα -αποτυπώνουν την ωμότητα και την ψυχρότητα του πραγματικού μετώπου-.

Η ταινία περνάει το Αντιπολεμικό της Μήνυμα Διακριτικά. Παρουσιάζει το πλεονέκτημα μιας Επιτυχημένης Πολεμικής Επιχείρησης που είναι ότι γλύτωσαν πολλές ζωές.. αλλά Όχι όλες.. Δείχνοντας ότι όσο Επιτυχημένη και αν είναι μια Πολεμική Επιχείρηση, Απώλειες Ανθρώπων θα Υπάρχουν.. Το μήνυμα θα ήταν με Έντονα και Υπογραμμισμένα γράμματα αν το Φιλμ έκανε Ζουμ στη Φρίκη του Πραγματικού Μετώπου..

Γενικότερα ήταν αισθητή η απουσία του Συναισθήματος και του Νεύρου καθιστώντας το φιλμ κάπως άψυχο, σαν τον Νεκρό της Επιχείρησής του.. Στη μηχανή του Κιμά Ευφάνταστο Αληθινό Γεγονός με Μυθοπλαστικό Love Story χωρίς Φαντασία, το αποτέλεσμα.. Επιχείρηση.. Κιμάς!!

Στο Προσκήνιο ένα Love Story και στο Παρασκήνιο η Επιχείρηση Κιμάς..

Τρέιλερ: