Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

08 Μαΐου 2022

κριτική: DOCTOR STRANGE II: IN THE MULTIVERSE OF MADNESS [☆☆☆]

Η100η Κριτική μου

[πρεμιέρα: 05/05/22]

Περιπέτεια Φαντασίας / Σκηνοθεσία: Σαμ Ράιμι / Σενάριο: Μάικλ Γουόντρον / Πρωταγωνιστούν: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ελίζαμπεθ Ολσεον, Τσιουετέλ Ετζιόφορ, Μπένεντικτ Γουόνγκ / Μουσική: Ντάνι Έλφμαν / Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 / Διανομή: Feelgood Entertainment / Διάρκεια: 126'

Υπόθεση: Η ταινία αποτελεί τη συνέχεια των: "DOCTOR STRANGE" (2016) , "AVENGERS: ENDGAME" (2019), "SPIDER-MAN NO WAY HOME" (2021) και είναι η 28η ταινία του MCU (Marvel Cinematic Universe / Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel). Ένα μικρό κορίτσι που έχει την πολύ σπάνια ικανότητα να ταξιδεύει στο Πολυσύμπαν ζητάει την βοήθεια του Doctor Strange γιατί κινδυνεύει η ζωής της εξαιτίας της ικανότητάς της.. Το πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν ο Doctor Strange αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να την προστατέψει και από τον ίδιο του τον εαυτό..

Ο Δόκτωρ Στίβεν κι ο Δόκτωρ Strange καλούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους αντιμετωπίζοντας τους φόβους τους.. Ο Στίβεν καταφέρνει να αντικρίσει την αγαπημένη του Κριστίν στο γάμο της με άλλον και ο Strange να αντικρίσει Δαίμονες και Νεκρούς σε Σύμπαντα που δεν γνώριζε την ύπαρξή τους.. Στο πρώτο μέρος "Doctor Strange" (2016) δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στον Στίβεν -μιας και παρακολουθούσαμε το κτίσιμο του σούπερ ήρωα- πιο Flat σε πλοκή και δράση αλλά πιο γεμάτο Ερμηνευτικά.. Στο δεύτερο μέρος επίκεντρο είναι ο Strange -χωρίς να ξεχνάει και τον Στίβεν- πιο χορταστικό δραματουργικά με πλουσιότερο θέαμα, θαμπώνοντας λίγο τις ερμηνείες..

Σκηνοθετικά επιβλητικό, γοτθικό με εντυπωσιακά εφέ που δεν κρύβουν το μπάτζετ των 200 εκ. δολαρίων -αυξημένο κατά 35 εκ. από το πρώτο μέρος- ως γνωστών χρήμα και έρωτας δεν κρύβονται, έτσι εκτός από το μπάτζετ δεν κρύβεται ούτε ο έρωτας του πρωταγωνιστή μας που δίνει λίγο ερμηνευτικό χώρο και ρομαντική ατμόσφαιρα.. Τα Φανταστικά Σύμπαντα δίνουν ωραία αφορμή για ονειρικές εικόνες που σου μένουν -όπως η σκάλα στη θάλασσα- αλλά απαιτούν και την μέγιστη συγκέντρωση του θεατή για την κατανόηση της πλοκής -αν και βοηθούν οι κατάλληλες ατάκες και υπενθυμίσεις- άλλωστε η ταινία απευθύνεται κυρίως σε θεατές μυημένους στο φανταστικό υπέρ-ηρωικό σύμπαν της Marvel -μη μυημένους θεατές ίσως να τους ξενίσει-.

Το Πολυσύμπαν γίνεται αφορμή για Μηνύματα περί εμπιστοσύνης στον εαυτό μας και προβληματισμούς για το αν θα μπορούσε σε πραγματικό σύμπαν να ισχύσει αυτό που λέμε όλοι μας "Αν Γύρναγα το Χρόνο Πίσω θα έκανα τα πράγματα Διαφορετικά".. Δεν θα είχα κάνει αυτό το λάθος, θα είχα δώσει περισσότερο χρόνο στη σχέση μου, θα είχα κυνηγήσει περισσότερο το όνειρό μου να έχω οικογένεια κ.α. Μήπως όμως κάποια πράγματα θα γινόντουσαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο; ή μήπως κάποια θα μπορούσαν να αλλάξουν; Τελικά είμαστε Ευτυχισμένοι; Τι χρειάζεται για να είσαι Ευτυχισμένος; Να είσαι Άριστος στη Δουλειά σου; Να είσαι ο Καλύτερος Σούπερ Ήρωας; Να έχεις σώσει τον Κόσμο; Η μήπως δεν αρκούν όλα αυτά γιατί χρειάζεσαι κάτι άλλο.. κάτι πιο απλό και ουσιαστικό.. Ίσως τον Έρωτα και την Αγάπη;

Συνοψίζοντας, πλούσιο ψυχαγωγικό θέαμα, εντυπωσιακά εφέ, αδρεναλίνη στα ύψη, διακριτικές -λίγες- πινελιές χιούμορ, ανάλαφρο Love Story.. Ένα ενδιαφέρον ταξίδι σε Σύμπαντα που δεν έχετε φανταστεί ότι Υπάρχουν.. Όπως Σύμπαντα όπου το Φαγητό είναι Δωρεάν ως αναγκαίο αγαθό -ΚΚΕ Σύμπαν- ή Σύμπαντα όπου περνάμε με Κόκκινα φανάρια..

Το Μάθημα της Ταινίας: Αν δείτε κάποιο αλλόκοτο όνειρο μην είστε πολύ σίγουρος πως πρόκειται απλά για ένα όνειρο.. ίσως να συμβαίνει πραγματικά σε κάποιο άλλο σύμπαν!!!!

ΥΓ1: ΠΡΟΣΟΧΗ όταν πέσουν τα αρχικά End Credits -με τους μεγάλους τίτλους- ακολουθεί End Credits scene πριν πέσουν οι οριστικοί τίτλοι τέλους -με τα κινούμενα ψηλά γράμματα- για αυτό μην βιαστείτε να φύγετε όπως έκανα εγώ λησμονώντας την τακτική της Marvel να βάζει πάντα σκηνή μετά τους αρχικούς τίτλους τέλους. Γιατί θα νιώσετε σαν το άσχετο στην εκκλησία που κάθεται ενώ όλοι έχουν σηκωθεί όρθιοι.. Όταν σηκώθηκα ένιωσα πάνω μου όλα τα βλέμματα όλων των καθούμενων θεατών σαν να έλεγαν -Βρε τον Άσχετο δεν Ξέρει από Marvel- κι έτσι έκανα ότι και καλά σηκώθηκα λίγο να ξεπιαστώ και ξανά κάθισα περιμένοντας την σκηνή… Η Σκηνή αποκαλύπτει ότι έρχεται και Τρίτο μέρος.. Θεωρώ όμως πως δεν θα έχει και πολύ ενδιαφέρον η συνέχεια που αποκάλυψε η σκηνή, γιατί θα απομακρυνθεί πολύ από τον κεντρικό χαρακτήρα του σούπερ ήρωα όπως τον γνωρίζουμε αφού θα είναι κάποιος άλλος του εαυτός.. Μακάρι να βγω λάθος..

ΥΓ2:To "Doctor Strange II" (2022) έκοψε στο Άνοιγμα στην Ελλάδα 114.008 εισιτήρια από τα 138.700 που κόπηκαν συνολικά από όλα τα φιλμ στην Πρώτη Εβδομάδα προβολής του. Το Πρώτο μέρος που έκανε Πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες και Παγκοσμίως τον Οκτώβριο του 2016 έκανε εισπράξεις στο Άνοιγμα (πρώτη εβδομάδα προβολής) Παγκοσμίως $58.232.000, ενώ το Δεύτερο μέρος έκανε στο Άνοιγμα... κρατηθείτε... $187.421.000 Παγκοσμίως!!!  Δηλαδή έκανε εισπράξεις άνω του τριπλάσιου (x3.22) ποσού θυμίζοντας παλιές καλές εποχές!!!!! Άρα η Ταινία Ταξίδεψε σε ένα παράλληλο Σύμπαν -κάνοντας παράλληλα και ταξίδι πίσω στο χρόνο (παρότι ο Doctor Strange έχασε το πετράδι του χρόνου αφού το έδωσε στον Θάνο)- όπου στο  Σύμπαν αυτό το Σινεμά είναι Αγαπημένη συνήθεια και γεμίζει τις Αίθουσες.. όπως Παλιά!!!!


Γοτθική Ατμόσφαιρα, Ονειρικές Εικόνες..

Και Άγαλμα ο Δόκτορας Παρακαλώ..

Τρέιλερ: