Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

07 Απριλίου 2022

κριτική: Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ (THE POWER OF THE DOG) [☆☆☆☆]


[πρεμιέρα: 18/11/21]

Κοινωνικό Δράμμα Γουέστερ / Σκηνοθεσία-Σενάριο: Τζέιν Κάμπιον / Πρωταγωνιστούν: Τζέσι Πλίμονς, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζέσι Πλίμονς, Κίρστεν Ντανστ, Κόντι Σμιτ Μακφί / Μουσική: Τζόνι Γκρίνγουντ / Παραγωγή:  Ηνωμένο Βασίλειο-Αυστραλία-ΗΠΑ-Νέα Ζηλανδία 2021 / Διανομή: ODEON / Διάρκεια: 125'

Υπόθεση: Στη Μοντάνα του 1925 η σχέση των αδελφών Μπέρμπανκ θα δοκιμαστεί όταν ο κοινωνικός Τζορτζ φέρει στην απομονωμένη φάρμα τους τη νέα του σύζυγο, την οποία ο μοναχικός καουμπόι Φιλ περιφρονεί προκλητικά.


Η Τζέιν Κάμπιον, βραβευμένη Σκηνοθέτης και Σεναριογράφος της Ταινίας "Μαθήματα Πιάνου" (1993) για την οποία απέσπασε Όσκαρ Σεναρίου, έλκεται από την νουβέλα "Η Εξουσία του Σκύλου" (2008) του συγγραφέα Τόμας Σάβατζ και αποφασίζει να την ανεβάσει στην μεγάλη οθόνη. Αναλαμβάνοντας την Σκηνοθεσία και το Σενάριο -βασισμένο στο βιβλίο-. Δύσκολο έργο η μεταφορά ενός βιβλίου στο πανί (αφού το ένα βασίζεται στο κείμενο και το άλλο κυρίως στην εικόνα), όχι όμως για την Τζέιν Κάμπιον.. Η μεταφορά της ήταν τόσο καλή που ενθουσίασε, κοινό, κριτικούς και βραβεία (Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας & Καλύτερης Ταινίας, BAFTA Σκηνοθεσίας & Καλύτερης Ταινίας κ.α.).
 
Το φιλμ εστιάζει με μαεστρία στον ψυχισμό των ηρώων, που αποτελεί και το κλειδί της μεγάλης επιτυχίας του. Σε αυτό φυσικά συμβάλουν και οι καθηλωτικές ερμηνείες, κυρίως των Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κόντι Σμιτ Μακφί και Τζέσι Πλίμονς -η Κίρστεν Ντανστ έδωσε τίμια ότι μπορούσε μιας και δεν διακρίνεται για το ερμηνευτικό της εύρος συγκρινόμενη με το "διευρυμένο" εύρος των προαναφερθέντων-. Οι ήρωες πολλές φορές μιλούν με τα μάτια, δεν χρειάζονται πολλά λόγια -για αυτό και συχνά έχουμε γκρο & ζουμ πλάνα στα πρόσωπα και στα βλέμματα αντίστοιχα-. Το σενάριο και η σκηνοθεσία καταφέρνουν να μεταφέρουν στο πανί τις σελίδες του βιβλίου χωρίς αλλοιώσεις, προσδίδοντας παράλληλα την κινηματογραφική αισθητική που χρειάζεται ένα φιλμ. Εκτός από τα κοντινά πλάνα, έχουμε και τα μακρινά πλάνα που αποτυπώνουν τα τοπία και συγκεκριμένα τα βουνά στα οποία κρύβεται κάτι, κάτι που υπάρχει μόνο για όσους μπορούν να το δουν -όπως αναφέρει κι ο κεντρικός μας ήρωας-. Η μουσική που υπογράφει ο Τζόνι Γκρίνγουντ -Συνθέτης των: "Αόρατη Κλωστή" (2017), "Θα Χυθεί Αίμα" (2007) κ.α.- σου μένει και ταιριάζει απόλυτα με την ατμόσφαιρα του φιλμ, μακρόσυρτες υποβλητικές νότες με μια κάπως τρομακτική και ανιχνευτική ηχητική χροιά, διεισδύοντας στα απόκρυφα του ψυχισμού των ηρώων.

Όσο κυλάει η ταινία διαπιστώνεις ότι δεν πρόκειται απλά για μια ταινία με θεματολογία "Μπούλινγκ" αλλά για κάτι πολύ βαθύτερο. Αναζητάει σε βάθος τι κρύβεται πίσω από συμπεριφορές εκφοβισμού. Η ατμοσφαιρική μουσική και τα Γκρο-Ζουμ πλάνα έχουν ένα στόχο, να ξεσκεπάσουν τους χαρακτήρες, να δούμε τι κρύβεται κάτω από τα πέπλα που εντέχνως τους καλύπτουν. Να δούμε ποιοι είναι οι λόγοι και οι αιτίες που δημιουργήθηκαν αυτά τα πέπλα και αν έχει τελικά ο άνθρωπος την δύναμη να τα αποβάλει και με ποιο τίμημα αν τα καταφέρει.

Συνοψίζοντας, έχουμε ένα φιλμ Χάρμα Οφθαλμών και Χάρμα Ψυχισμών, σε αγγίζει στην ψυχή θέτοντας πολλά σημαντικά ζητήματα προς ανάλυση. Για την Διαφορετικότητα, για τους Πλαστούς Χαρακτήρες, για τα Δέσμια Στερεότυπα, αλλά όλα αυτά συγκλίνουν ουσιαστικά σε ένα ζήτημα που θέτει η ταινία, σε αυτό της Μοναξιάς -δύσκολα ξεχνάς την σκηνή με το δάκρυ του Τζέσι Πλίμονς όταν σε μια ρομαντική βόλτα εξομολογείται στην Κίρτσεν Ντανστ το λόγο που την παντρεύτηκε!!!!-. Θα έγραφα κι άλλα σχετικώς αλλά θα αποτελούσαν σπόιλερ.

Βαθμολογώ την ταινία με 4 αστέρια ενώ θα μπορούσα και με 5, αφαιρώ ένα αστέρι λόγω απουσίας σύνθετης δραματουργικής πλοκής, χωρίς όμως να ευθύνεται η ταινία αφου βασίζεται στην πλοκή ενός χαρισματικού βιβλίου. Αν είχε μια πιο σύνθετη δραματουργική πλοκή -τροποποιώντας την original πλοκή του βιβλίου-, θα έχανε την ταυτότητά της και τότε ίσως έχανε περισσότερα αστεράκια από ένα. Στην ουσία παίρνει άριστα, απλά θέλω στις βαθμολογίες μου να τηρώ και το κινηματογραφικό πρωτόκολλο. Οπότε στην κριτική μου βάζω 4 αστέρια αλλά στην ψυχή μου της βάζω Άριστα!!!!

Δείτε την ταινία με όσο μεγαλύτερη παρέα μπορείτε και μετά την προβολή επισκεφθείτε ένα καλό εστιατόριο για να κουβεντιάσετε για αυτήν!!! Καλή Προβολή και Καλή σας Όρεξη!!!

ΥΓ: Η Ταινία που είναι Παραγωγή του Netflix έκανε Πρεμιέρα στις Αίθουσες 18/11/21 και Πρεμιέρα στο Netflix δύο βδομάδες μετά στις 1/12/21. Ένα "Μεγάλο Μπράβο" στο Netflix που έδωσε το προβάδισμα για 2 εβδομάδες στις αίθουσες αλλά κι ένα "Μεγάλο Γιατί" δεν Δημοσιεύει τον αριθμό των Εισιτηρίων που κάνουν οι Ταινίες του στις Αίθουσες, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε μέσω των Box Office την Εισπρακτική τους επιτυχία ??????  

Μαθήματα Ιππασίας.. από την Σκηνοθέτη και Σεναριογράφο των Μαθημάτων Πιάνου..


Τρέιλερ: