Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

07 Απριλίου 2022

κριτική: NO TIME TO DIE [☆☆]


[πρεμιέρα: 30/9/21]

Περιπέτεια / Σκηνοθεσία: Κάρι Τζότζι Φουκουνάγκα / Σενάριο: Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ / Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Κρεγκ, Ράμι Μαλέκ, Ανα ντε Αρμας, Λέα Σεϊντού, Ρέιφ Φαίνς, Κριστόφ Βαλτς, Μπεν Γουίσο, Ναόμι Χάρις, Τζέφρι Ραίτ, Λασάσα Λιντς, Ρόρι Κινίαρ / Μουσική: Χανς Ζίμερ / Παραγωγή: Μεγάλη Βρετανία-Η.Π.Α 2021 / Διανομή: Tulip Entertainment / Διάρκεια: 163'

Υπόθεση: Ο Μποντ (Ντάνιελ Κρεγκ) έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση και απολαμβάνει μια ήρεμη ζωή στην Τζαμάικα. Η γαλήνη του θα διακοπεί, όταν ο παλιός του φίλος Φίλιξ Λέιτερ της CIA εμφανίζεται ζητώντας τη βοήθειά του. Η αποστολή διάσωσης ενός επιστήμονα που τον έχουν απαγάγει αποδεικνύεται πιο περίπλοκη απ’ ό,τι αναμενόταν, οδηγώντας τον Μποντ στα χνάρια ενός μυστηριώδους «κακού», ο οποίος κατέχει μια επικίνδυνη, νέα τεχνολογία.

Αλλαγή Σκηνοθετικής σκυτάλης από τον Κινηνατογραφικό Σαμ Μέντες στον Τηλεοπτικό Κάρι Φουκουνάγκα, γνωστό από την τηλεοπτική σειρά True Detective (2014–2019) όπου Σκηνοθέτησε 8 επεισόδια (όχι ευρέως γνωστή σειρά στο ελληνικό κοινό). Επίσης σε Τηλεοπτικά χέρια πέρασε και η Σεναριακή Σκυτάλη, στην ηθοποιό & σεναριογράφο Phoebe Waller Bridge. Τα Τηλεοπτικά Προαναφερθέντα θεωρώ πως δεν συνάδουν με τον επίλογο ενός κινηματογραφικού Θρύλου όπως ο 007.. Αλλά οτιδήποτε τηλεοπτικό είναι μόδα φαίνεται -μόδα είναι θα περάσει-  ελπίζω...

Από που να αρχίσω και που να τελειώσω; Μήπως να αρχίσω από την φαεινή ιδέα να συνδέσουμε τον επίλογό μας με το στόρι της προηγούμενης ταινίας η οποία δεν άρεσε στο κοινό; -με βαθμολογία στο IMDB μόλις 6.8-. Μήπως να τελειώσω με ένα συγκινητικό φινάλε κατάλληλο μόνο για κροκοδείλια δάκρυα; -προσπαθούσαν οι ηθοποιοί να συγκινηθούν αλλά δεν τους έβγαινε, με εξαίρεση την πρωταγωνίστρια Λέα Σεϊντού που ήταν η μόνη που κατάφερε να συγκινηθεί-. Ειδικά η συγκίνηση του Κιού ήταν.. για γέλια!!!

Σκηνές δράσης που θύμιζαν τηλεοπτικά σποτάκια αποκομμένα από το υπόλοιπο στόρι -όσα είδαμε στο Τρέιλερ είναι-.. Αλλά εδώ που τα λέμε ποιο στόρι; Αν σου έλεγε κάποιος μετά την προβολή να "σιγοτραγουδήσεις" το story θα έκανες αναπαράσταση σκηνής βωβού κινηματογράφου.. Ήρωας αυτός που κατόρθωσε να γράψει την υπόθεση -εγώ την έκανα copy/paste-. Το Σενάριο δομημένο με τούρκικο σίδερο και κουνημένο μπετό, με αποτέλεσμα ετοιμόρροπη προσοχή του κοινού και άναρχη ροή των δρώμενων δυσκολεύοντας το κοινό να τα συγκρατήσει και να τα συνδέσει.. "Δύο Κακοί Καρικατούρες & μια Αγαπητικιά" ως συνδετικοί αδύναμοι κρίκοι με το προηγούμενο μέρος -το Spectre- & μια 007 για γέλια και για κλάματα μαζί..

Η Ταινία εκτός από την Πρωτοτυπία των "Δύο Κακών", πρωτοτυπεί και στο "Διπλό Επίλογο" του Ήρωά μας.. Κι αν όλο αυτό το συνδέσεις και με τον τίτλο της ταινίας έχεις την Απόλυτη Παρωδία του Θρυλικού Πράκτορα.. Η αρχική σεκάνς -πριν πέσουν οι γνωστοί εφετζίδικοι εναρκτήριοι τίτλοι με το τραγούδι της ταινίας- προμήνυε μια πιο ενδιαφέρουσα συνέχεια.. αλλά διαψεύσθηκε.. κρίμα..

Μια αναφορά και στον Ντάνιελ Γκρεγκ.. Έδειχνε κουρασμένος, έδειχνε ότι δεν συμφωνούσε με όλο αυτό, θα ήθελε να υποδυθεί έναν άλλο 007, αυτόν που γνωρίζει πολύ καλά αλλά δεν είχε επιλογή, έπρεπε να εκτελέσει σαν στρατιώτης ότι του λέγανε, για αυτό και δεν ευθύνεται αυτός για αυτό το αποτέλεσμα.. Στο βαθος του βλέμματός του, διέκρινες μια απογοήτευση σαν να σου έγνεφε πως θα μπορούσε να το κάνει πολύ καλύτερα αν "έσπαγε" τα Τηλεοπτικά Δεσμά που του επέβαλαν..

Γενικός απολογισμός.. Βάζω 2 αστέρια -θα έβαζα 1- επειδή σέβομαι το franchise 007, κάτι που δεν έκαναν οι Τηλεοπτικοί Συντελεστές του φιλμ και επειδή είδα κάποιες -λίγες- αξιοπρόσεκτες στιγμές -όπως η σκηνή των κατά ριπάς πυροβολισμών στο αλεξίσφαιρο αμάξι-. Ένας Τζειμς Μποντ μαλθακός και άνευρος σε ένα μουντό και ξεθωριασμέμενο σκηνικό -που δίνει την αίσθηση ότι έφαγε τα ψωμιά της η λάμπα του βιντεοπροβολέα-, δεν θύμιζε τον γνώριμο στο κοινό 007.. Άλλωστε όπως αναφέρει και το "Σενάριο Παρωδία": "Το 007 είναι απλά ένας αριθμός".. Τότε βρε παιδιά γιατί δεν κάνατε ταινία π.χ τον "Πράκτορ 000" που θα ταίριαζε περισσότερο στο όλο σας εγχείρημα, ώστε να αναλάβει άλλος τον επίλογο του 007;;

Δείτε την Ταινία ως την Τελεία του 007 όπως των γνωρίσαμε και τον Αγαπήσαμε, γιατί όπως ακούγεται θα "ανοίξει" ένα "Νέο" Κεφάλαιο πολύ διαφορετικό -εκτός αν τους έρθει τελευταία στιγμή η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και αναθεωρήσουν-.. Οπότε δείτε την ως "Το Καφεδάκι μαζί με το Παξιμάδι" μετά από ένα.. "Φινάλε"..

Μαύρη Μαυρίλα Πλάκωσε..

Τρέιλερ: