Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

26 Δεκεμβρίου 2021

κριτική: ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΠΑΝΩ (DON'T LOOK UP) [☆☆☆☆☆]

[πρεμιέρα: 9/12/21]

Δραματική Κωμωδία / Σκηνοθεσία-Σενάριο: Άνταμ Μακ Κέι / Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζένιφερ Λόρενς, Μέριλ Στριπ, Κέιτ Μπλάνσετ / Παραγωγή: ΗΠΑ 2021 / Διανομή: ODEON / Διάρκεια: 145'

Υπόθεση: Ένας αστρονόμος ανακαλύπτει ότι ένας κομήτης κατευθύνεται προς την Γη με βέβαιο αφανισμό της, όμως ένα τέτοιο γεγονός είναι δύσκολο να το αποδεχτεί και να το διαχειριστεί η ανθρωπότητα, κυρίως όταν διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα από τον τρόπο διαχείρισής του..

Ο Βραβευμένος με Όσκαρ Σεναρίου ["Το Μεγάλο Σορτάρισμα" (2015)] Σκηνοθέτης και Σεναριογράφος Άνταμ Μακ Κέι, γνωστός μετρ της Καυστικής Πολιτικής Σάτιρας, στην νέα του δουλειά το.. Τερματίζει... κυριολεκτικά!! Το δημιούργημά του τα λέει όλα χύμα και τσουβαλάτα σατιρίζοντας καυστικότατα όλες τις Αμερικάνικες (αλλά και παγκόσμιες) υποτιθέμενες Θεσμικές Αξίες, τους Ειδικούς, τους Πολιτικούς ως εντολοδόχους άλλων, αλλά και τους ίδιους τους Πολίτες..

Πολύ Εύστοχο το Σκηνοθετικό mix Κινηματογραφικής και Ιντερνετικής Sosial Media αισθητικής, προσδίδοντας έτσι έναν ρεαλισμό δίχως στέρηση Κινηματογραφικών πρότυπων.. Το Σενάριο ευφυέστατα εστιάζει σε Κωμικοτραγικές καταστάσεις προσφέροντας γέλιο -μέχρι δακρύων- αλλά και προβληματισμό -εκ βαθέων-. Παρέλαση αστέρων στο πανί που καταθέτουν μεγάλα ερμηνευτικά στεφάνια στο μνημείο της Άγνωστης Ανθρωπότητας.. Μιας Ανθρωπότητας που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει για να επικροτήσει την Υλιστική και Ρηχή της Απληστία.. Από τα πλοκάμια της ταινίας δεν ξεφεύγει ούτε η Τεχνολογία (Nasdaq), όπου η ανεξέλεγκτα απότομη εξέλιξή της που δοκιμάζεται στην θεωρία κι όχι στην πράξη, μπορεί να αποβεί μοιραία…. 

Το πρώτο μέρος του φιλμ ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στο Κωμικό στοιχείο, το Δεύτερο μέρος στο Κωμικοτραγικό και καθώς οδεύει προς φινάλε περνάει ηθικολογικά μηνύματα για την ουσία της ζωής, απομυθοποιώντας όλα όσα θεωρούμε αξιόλογα και δείχνοντας πόσο ασήμαντα και μικροσκοπικά είναι μέσα στο απέραντο σύμπαν.. Γιατί το πραγματικά μόνιμο σπίτι της Ανθρωπότητας είναι το σύμπαν του διαστήματος, η Γη που βρίσκεται απλά σε αυτό μπορεί να αποτελεί προσωρινή μας κατοικία.. Σοκαριστηκή και Έξυπνα καυστική η Σουρεαλιστική Σεκάνς με τα Αιωρούμενα Αντικείμενα σε μορφή σωματιδίων στο απέραντο σύμπαν… Αυτή η Σεκάνς συμπεριλαμβάνει μέσω λίγων εικόνων χωρίς λόγια, όλα όσα πραγματεύεται η ταινία!!!

Συνοψίζοντας, πρόκειται για μια Ταινία που -όπως πολύ εύστοχα αναφέρει το Πόστερ της- είναι "Βασισμένη σε Πιθανά Αληθινά Γεγονότα", γεγονότα που αφορούν όλους μας αφού μπορεί να συμβούν.. Μια ταινία που θα πρέπει να δούμε όλοι μας για να αναλογιστούμε για το ποια είναι η πραγματική εικόνα του κόσμου μας και πως έντεχνα μας πλασάρεται ως Real η εικονική του εικόνα.. Πολλές φορές για να αντιληφθείς κάτι πρέπει να φτάσεις λίγο πριν το ΤΕΛΟΣ.. Απολαύστε λοιπόν την ταινία μαζί με τα Αγαπημένα σας πρόσωπα, μέχρι το ΤΕΛΟΣ της….

ΥΓ: Η ταινία σε συμφωνία με την Παραγωγό εταιρεία Netflix, έκανε Πρεμιέρα στις Κινηματογραφικές Αίθουσες 2 βδομάδες πριν (9/12/21) από την Πρεμιέρα της στην Διαδικτυακή Πλατφόρμα του Netflix (24/12/21). Στις αίθουσες κυκλοφόρησε μόνο με Original ήχο, ενώ στο Netflix κυκλοφόρησε και Μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά. Η μεταγλώττιση θεωρείται πολύ καλή και για τον σωστό συγχρονισμό της αλλά και επειδή οι φωνές πλησιάζουν αρκετά τις Original φωνές.. Αξίζει να την παρακολουθήσετε και στα Ελληνικά..  






Τρέιλερ: