Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

27 Απριλίου 2022

κριτική: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΑ (THE NORTHMAN) [☆☆☆☆]

[πρεμιέρα: 24/04/22]

Περιπέτεια Εποχής / Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ρόμπερτ Έγκερς / Πρωταγωνιστούν: Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Άνια Τέιλορ-Τζόι, Νικόλ Κίντμαν, Ιθαν Χοκ, Γουίλεμ Νταφόε, Κλέις Μπανγκ, Μπιόρκ / Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 / Διανομή: Tulip Entertainment / Διάρκεια: 137'

Υπόθεση: Ένα παιδί πρίγκιπας ποτίζεται από οργή όταν μπροστά στα μάτια του ο θείος του σκοτώνει τον Πατέρα του και απαγάγει την Μητέρα του.. Από εκεί και πέρα η εκδίκηση γίνεται ο σκοπός της ζωής του…


Ο Ρόμπερτ Έγκερς στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του έχει κέφια για Εκδίκηση και αίμα.. πολύ αίμα.. Απαρατήρητες δεν πέρασαν ούτε οι προηγούμενες δουλειές του και δείχνει ότι του αρέσει να επαναλαμβάνει συνεργασίες. Στην προηγούμενη ταινία του "Ο Φάρος" (2019) συνεργάστηκε με τον Γουίλιαμ Νταφόε και στην Πρώτη του ταινία "Η Μάγισσα" (2015) με την 26χρονη ανερχόμενη Άνια Τέιλορ-Τζόι που γνωρίσαμε ως κοριτσάκι στο "Split" (2016). Αυτά τα δύο ονόματα τα συναντάμε και στο πλούσιο καστ της νέας του ταινίας όπου επιμελείται Σενάριο και Σκηνοθεσία -όπως και στις προηγούμενες-.

Και τα πάει πολύ καλά και στα δύο, καλά δομημένο Σενάριο που αφηγείται μια πολυσύνθετη ιστορία εκδίκησης με δραματουργικές εκπλήξεις και ανατροπές, άκρως κινηματογραφική Σκηνοθεσία που σμίγει αρμονικά Ρεαλιστικά και Σουρεαλιστικά στοιχεία, προβάλλοντας στο πανί ονειρικές και εφιαλτικές εικόνες που χαράζονται στο νου και στη ψυχή του θεατή. Εκδίκηση χωρίς βία και αίμα είναι Ρομαντικό δείπνο δίχως κεριά. Κι εδώ έχουμε ίσως την πιο βίαιη ταινία της χρονιάς, χωρίς να ενοχλεί αφού αιτιολογεί την ύπαρξή της κάνοντας έτσι τον θεατή να την αναζητά ως λύτρωση.

Το καστ αποτελείτε από διαμάντια που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, γνωστά και λιγότερο γνωστά αλλά εξίσου διψασμένα για εκδίκηση. Δεν θα καταφέρω να κρύψω την συμπάθειά μου προς την Άνια Τέιλορ-Τζόι που όταν την πρωτοείδα στο "Διχασμένο" (2016) του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν είχα προβλέψει την πορεία της!!! Κι εδώ δεν με διαψεύδει με το ερμηνευτικό της ταλέντο σε έναν αινιγματικό-μαγικό -και σέξι ρόλο-. Χαρακτηριστικό της ερμηνείας της -σε ότι ρόλο και να κάνει- είναι το βαθύ μυστήριο βλέμμα της που σε καθηλώνει πάνω στο οποίο επένδυσε κι ο Σιάμαλαν στα δύο σίκουελ του Άφθαρτου -ίσως ήταν κι ο λόγος που επιλέχτηκε στο καστ-. 

Στον Άνθρωπο από τον Βορά, ο "Μονομάχος" του Ρίντλεϊ Σκοτ συναντά τον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" του Πίτερ Τζάκσον, εξού και η ανάμιξη Ρεαλισμού και Σουρεαλισμού που προανέφερα. Θεοί και Δαίμονες, Ζώα κι Άνθρωποι, Πνεύματα και Θυσίες, Βασιλιάδες και Δούλοι, Πολεμιστές και Μονομάχοι, Μάγοι και Ορκ. Όλα αυτά συνθέτουν ένα επιβλητικό επικό σκηνικό που παρόλη την βαρβαρότητα που το διακατέχει, θες να εισχωρήσεις μέσα στα πλάνα του με τις ψυχρές αποχρώσεις του. Ψυχρές όσο και οι καρδιές των ηρώων μας που θερμαίνονται μόνο από την Φωτιά των Πυλών της Κολάσεως, κατώφλι της εκδίκησης. Η εκδίκηση τελικά είναι η πραγματική λύτρωση ή απλά γίνεται αναπόφευκτη μοίρα; Και αν καθορίζει την μοίρα μας μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή; Κι αν Ναι ή Όχι, ποιο είναι το Τίμημα αντίστοιχα; Ερωτήματα που θέτει το φιλμ και δίνει απαντήσεις.

Αρχικά το φιλμ -ακόμα κι από το Τρέιλερ- δίνει την αίσθηση απλοϊκής και προβλέψιμης ταινίας, αλλά όσο κυλάει σε παρασέρνει και βυθίζεσαι σ' αυτήν.. Αξίζει τον οβολό σας για να δείτε πως είναι το Μεγάλο Ταξίδι της Εκδίκησης, την Οδύσσεια του ήρωά μας μέσα από την οποία ανακάλυψε μυστικά που θα ήταν καλύτερο να έμεναν θαμμένα για πάντα στις Πύλες της Κολάσεως!!! Πριν ξεκινήσετε αυτό τι Ταξίδι σκεφτείτε το καλά γιατί θα έχετε μικρή βαλίτσα, δεν θα χωράνε όλες οι αποσκευές σας, θέτοντας δίλλημα για το τι θα επιλέξετε να αφήσετε εκτός βαλίτσας.. Καλό ταξίδι λοιπόν.. και Καλή Αντάμωση.. στις Πύλες!!!

Love Story: Ρεαλισμός και Σουρεαλισμός παντρεύονται και το κοινό ενθουσιασμένο πετάει ρύζι!!!

Τρέιλερ: