Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

19 Σεπτεμβρίου 2021

κριτική: CRY MACHO (2021) [☆☆]


[πρεμιέρα: 16/09/21]

Κοινωνικό Δράμα / Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ / Σενάριο: Νικ Σενκ, Ν. Ρίτσαρντ Νας (Συγγραφέας Νουβέλας) / Μουσική: Μαρκ Μαντσίνα / Πρωταγωνιστούν: Κλιντ 'Ιστγουντ, Εντουάρντο Μινέτ, Ντουάιτ Γιόακαμ, Νατάλια Τράβεν, Φερνάντα Ουρεγιόλα  / Παραγωγή: ΗΠΑ / Διανομή: Tanweer / Διάρκεια: 103'

Υπόθεση: Ο ηλικιωμένος εκτροφέας αλόγων Μάικ Μάιλο και πρώην πρωταθλητής του ροντέο για να ξεπληρώσει μια υποχρέωση στο πρώην αφεντικό του αναλαμβάνει να του φέρει από το Μεξικό πίσω στο Τέξας τον 13χρονο γιο του. Η φαινομενικά εύκολη αποστολή του μετατρέπεται σε επικίνδυνη αποστολή έχοντας να αντιμετωπίσει μπράβους και να διαχειριστεί μπλεξίματα με την αστυνομία..

Ο Κλιντ Ίστγουντ στα 91 του Σκηνοθετεί  και Πρωταγωνιστεί, αυτό και μόνο αρκεί για υπόκλιση και ένα Τεράστιο.. Respect!!! Βαθμολογώ την ταινία με Δύο αστέρια συνυπολογίζοντας τον προαναφερθέντα σεβασμό, γιατί εξαιρώντας τον, μετά βίας θα έβαζα Ένα αστέρι.. 

Σκηνοθεσία Υπέροχη με την χαρακτηριστική σφραγίδα Ίστγουντ, σταθερά μακρινά πλάνα, παιχνίδι με τις σκιές, ήπιοι χρωματισμοί, χαλαρό μοντάζ.. Αξίζει η αναφορά σε μία χαρακτηριστική σκηνή που παραδίδει μαθήματα Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας: "Ο ήρωάς μας ετοιμάζεται να ξαπλώσει για να κοιμηθεί με φόντο το ηλιοβασίλεμα.. Η κάμερα γράφει κόντρα στο ηλιοβασίλεμα, ο ήρωάς μας και το έδαφος παρουσιάζονται ως Σκιές και σιγά-σιγά η μορφή του ήρωα ως σκιά  εξαφανίζεται, αφού καλύπτεται από τη σκιά του εδάφους!!!" *

Όλα αυτά συνθέτουν μια παρτιτούρα ευχάριστη στο μάτι, αποτυπώνοντας την ομορφιά της φύσης.. Όμως όταν όλα αυτά πλαισιώνονται από ένα άγευστο σενάριο που είναι πιο flat και από τηγανίτα, το όλο εγχείρημα αποκτά Ντοκιμαντερίστικο χαρακτήρα.. Η πλοκή απλοϊκή με αστραπιαίες μη αληθοφανείς λύσεις στο τσεπάκι της όταν [Σπανίως] οι ήρωες μας στριμώχνονταν.. Οσο κυλάει η ταινία και γίνεται αντιληπτό από το θεατή πως θα ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι μέχρι τους τίτλους τέλους, η απογοήτευση κάνει την εμφάνισή της..

Το καστ και οι ερμηνείες Δυστυχώς δεν αποτελούν αλατοπίπερο για να τονώσουν λίγο το άγευστο αποτέλεσμα.. Ρηχές τηλεοπτικών προδιαγραφών.. Η ερμηνεία του πιτσιρικά επιεικώς απαράδεκτη!!! Όσο για την ερμηνεία του πρωταγωνιστή όχι από τις καλύτερες του, αρκετά flat εναρμονισμένη με το σενάριο.. Η ερμηνεία του πριν 2 χρόνια στο "Βαποράκι" είχε άλλο πάθος.. Μην ξεχνάμε πώς από τότε έχει φορτωθεί στην πλάτη άλλα δύο χρόνια.. σε αυτές τις ηλικίες κάθε χρόνος έχει πολλαπλάσιο βάρος..

Αλατοπίπερο αποτελούν οι Νότες της ταινίας, τις ρίχνει ο Μαρκ Μαντσίνα, δίνοντας μια κλασική πικάντικη western γεύση..

Το Τελικό Αποτέλεσμα δεν το λες Καλό αλλά ούτε Παντελώς Αδιάφορο.. Είναι ευχάριστο στο μάτι και στο αυτί αλλά κάποιους ισως κουράσει το σενάριο "τηγανίτα", το οποίο είναι βασισμένο σε νουβέλα του Ν. Ρίτσαρντ Νας .. Άρα κύρια ευθύνη δεν φέρει ο Σεναριογράφος, αλλά ο Συγγραφέας..

Τελικά ο Κόκορας αποδείχτηκε όντως Μάτσο.. Κρίμα που δεν μπόρεσα να γράψω το ίδιο και για την ταινία..




Ο Κόκορας Macho που έκλεψε την παράσταση...

* Ακολουθεί σε δύο Φωτογραφίας/Στιγμιότυπα η Σκηνή που αναφέρω στην Κριτική μου ως "Μάθημα Σκηνοθεσίας & Φωτογραφίας" (λήψη κατά την προβολή):

Τρέιλερ: