Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

10 Ιανουαρίου 2019

κριτική: ΤΟ ΒΑΠΟΡΑΚΙ (THE MULE) [****]


[πρεμιέρα: 03/01/19]

Κοινωνικό Δράμα / Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Κλιντ Ίστγουντ / Πρωταγωνιστούν: Κλιντ Ίστγουντ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Νταϊάν Γουίστ, Μάικλ Πένια / Παραγωγή: ΗΠΑ / Διανομή: Tanweer / Διάρκεια:  116 λεπτά

Υπόθεση: Ο 88χρονος Ανθοκαλλιεργητής Ερλ Στόουν έχει αφοσιωθεί στην δουλειά του, παραμελώντας την οικογένειά του.. Η δουλειά του κάποια στιγμή τον "προδίδει" φέρνοντάς τον σε οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο επιλύει με μια νέα δουλειά.. Στην οποία το μόνο που έχει να κάνει, είναι απλά να Οδηγεί.. Το ζήτημα όμως είναι, αυτό πού τον Οδηγεί!!!


Το "κοντέρ" του Κλιντ Ίστγουν με αυτήν του την δημιουργία φτάνει τις 37 ταινίες ως Σκηνοθέτης και τις 52 ως Ηθοποιός.. Ενώ είχε ακουστεί ότι οι τίτλοι τέλους αυτής της ταινίας θα αποτελούσαν και τους τίτλους τέλους της καριέρας του, το διέψευσε η δήλωση του 88χρονου: "Δεν έχω βαρεθεί ακόμα!!! Αγαπώ αυτό που κάνω και πιθανόν θα συνεχίσω όσο μπορώ την πορεία μου στο σινεμά".

Μια ταινία που "τρέχει" στο γνωστό Ανθρωποκεντρικό μονοπάτι του Κλιντ Ίστγουντ.. Σε κάθε του δημιουργία επίκεντρό του είναι ο άνθρωπος, όπως και στο "Βαποράκι". Ο κεντρικός ήρωας (Ερλ Στόουν / Κλιντ Ίστγουντ) αναζητεί "γομολάστιχα" που σβήνει τα λάθη του παρελθόντος.. Και εκεί που πίστεψε ότι την βρήκε, διαπιστώνει πως η "γομολάστιχά" του αντί να τα σβήσει, τα "μουτζουρώνει" κάνοντάς τα δυσδιάκριτα.. Ο φακός ζουμάρει στον ψυχισμό των ηρώων, προβάλλοντας παράπονα, ενοχές και τύψεις, που κάπου πίσω τους κρύβεται η Αγάπη.. Με μαεστρία ο Κλιντ "ξεγυμνώνει" τους ήρωές του στο κοινό, το οποίο βιώνει το δράμα τους.. Σταθερά πλάνα & αργές κινήσεις τις κάμερας, παρακολουθούν τους ήρωες, ενώ τα ξεθωριασμένα χρώματα που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ο Κλιντ Ίστγουντ, τονίζουν το "συννεφιασμένο" κλίμα του φιλμ.. Κατά διαστήματα, η "συννεφιά" διακόπτεται από χαρούμενες "ηλιαχτίδες".. Που θα κάνουν το κοινό να χαμογελάσει, "φωτίζοντας" κωμικές στιγμές που προκύπτουν αβίαστα από καταστάσεις της ζωής.. Το Σενάριο αν και απλοϊκό και προβλέψιμο, συντηρεί σασπένς & αγωνία που κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο, ενώ καταθέτει σημαντικά οικογενειακά μηνύματα.. Ερμηνείες που καθηλώνουν κι ένας Ίστγουντ που δεν χορταίνεις να τον "χαζεύεις" σε έναν πολυδιάστατο ρόλο.. Εκείνον του Φιλήσυχου Κηπουρού, του Θαρραλέου Μαφιόζου, του Κακού Οικογενειάρχη και του Στοργικού Πατέρα και Συζύγου.. Ρόλος με πολλές πτυχές, που αρκεί μόνο ένας μορφασμός του Κλιντ για να τις αποδώσει!!! 

Η "συγκομιδή" του κοινού βγαίνοντας από την αίθουσα, είναι πως ένιωσε έντονη επιθυμία να χειροκροτήσει (αρκετοί το έκαναν στους τίτλους τέλους).. Είναι πως ένιωσε χαρά, πικρία, γέλασε, προβληματίστηκε και κυρίως κατανόησε την σπουδαιότητα των Λουλουδιών, του Χρήματος και του Χρόνου, καθώς και την μεταξύ τους σχέση.. Τα Λουλούδια Ανθίζουν μόνο μία φορά και δεν μπορούν να ξανανθίσουν.. Έτσι κι ο Χρόνος κυλάει και δεν μπορεί να ξαναεπιστρέψει.. Ο Χρόνος είναι Χρήμα, αλλά το Χρήμα δεν είναι Χρόνος, γιατί δεν μπορείς με αυτό να αγοράσεις.. Χρόνο!!!!  

Ταινία που απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό, με λόγια, εικόνες και Cine...σθήματα που σου μένουν!!! Καλή Προβολή!!!


Τρέιλερ: