Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

28 Φεβρουαρίου 2018

κριτική: Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (THE SHAPE OF WATER) [*****]


13 Υποψηφιότητες για Οσκαρ το 2018
Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α' Γυναικείου, Β' Γυναικείου, Β' Ανδρικού, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μοντάζ Ήχου, Μίξη Ήχου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης-Σκηνικών, Μουσικής, Ενδυματολογίας.

Απέσπασε 4 Όσκαρ:
Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης-Σκηνικών, Μουσικής.

[πρεμιέρα: 15/02/18]

Κοινωνικό Δράμα Φαντασίας / Σκηνοθεσία-Σενάριο:  Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο / Πρωταγωνιστούν: Σάλι Χόκινς, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Μάικλ Σάνον, Οκτάβια Σπένσερ / Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά / Παραγωγή: ΗΠΑ / Διανομή: ODEON / Διάρκεια: 2ω 3λ / Μπάτζετ: 19.400.000 $ / Παγκόσμιες Εισπράξεις: 111.143.674 $ εκ των οποίων οι Ελληνικές Εισπραξεις: 214.244 $ (έως 18.02.2018) / Φορμάτ Εικόνας: 1.85:1 / Κ-15 (Κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 ετών).

Υπόθεση: Μια μοναχική καθαρίστρια που δεν μπορεί να μιλήσει αναπτύσσει μια ρομαντική σχέση με ένα αλλόκοτο πλάσμα άγνωστης προέλευσης, το οποίο δεχόταν μυστικά βασανιστικά πειράματα που απειλούσαν την ζωή του. Αυτή τους η σχέση θα διαμορφώσει και την εξέλιξη των πειραμάτων αλλά και την Μορφή της ίδιας τους της Ζωής..  

Ο Σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο βαδίζει για ακόμα μια φορά πάνω στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ, γνώριμό του βάδην κι από την ταινία του "Ο Λαβύρινθος του Πάνα" το 2007. Φέτος κάνει πιο αισθητή την παρουσία του με 13 Υποψηφιότητες της νέας του δημιουργίας, έναντι των  6 του 2007. Δεν θα ξαφνιαστώ αν αποσπάσει όλες, ή τις περισσότερες κατηγορίες, καθότι ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο γράφει και σκηνοθετεί ένα Ρομαντικό Αλληγορικό Παραμύθι, που μιλάει μόνο για Αλήθειες στην Καρδιά και στην Ψυχή του θεατή.

Μηνύματα περί καταπολέμησης του ρατσισμού της διαφορετικότητας μπορεί να είναι συνήθης πρακτική στο σινεμά, μα όχι με τον ιδιόρρυθμο λυρικό τρόπο αυτής της ταινίας. Αλληγορικά στοιχεία, Πληγωμένες Ψυχές, Σασπένς, Αγωνία, Ρομαντισμός, Απωθημένα, Όνειρα και Προσδοκίες πέφτουν μαζί στο νερό και καθορίζουν την Μορφή του. Μορφή που αλλάζει καθώς την πλάθουν άλλοτε οι επιθυμίες των ηρώων μας και άλλοτε απρόβλεπτα γεγονότα.  Διάσπαρτα κλειδιά που στην ροή της ταινίας "ανοίγουν πόρτες" μυστηρίων, πετυχημένη συνταγή που εφάρμοσε ο δημιουργός και στο φιλμ "Ο Λαβύρινθος του Πάνα", μόνο που εδώ είναι πιο ευδιάκριτα. Χαρακτηριστικό κλειδί για το γρίφο στο φινάλε, οι γρατζουνιές στο λαιμό της Ελάιζα, που δεν μπορεί να πάει το μυαλό του θεατή τι προμηνύουν. Το σενάριο σιγά σιγά ξετυλίγεται δίνοντας Μορφή στο ενδιαφέρον του θεατή, τον τσιγκλάει συναισθηματικά, τον προβληματίζει, τον κάνει να αγωνιά με σκηνές που θα ζήλευαν ταινίες δράσης. Γενικώς η ταινία τον βυθίζει βαθιά στα νερά της, χωρίς να τον πνίγει.

Η ταινία μιλάει για την ύπαρξη του άλλου μισού του κάθε ενός, το οποίο υπάρχει κάπου για όλους, ακόμα και εκεί που δεν το περιμένουμε. Αρκεί να έχουμε την τόλμη ή και το κουράγιο για αυτή την αναζήτηση, ακόμα κι αν θα πρέπει να βουτήξουμε πολύ βαθιά για να το βρούμε. Δύναμη μεγατόνων αποκτάμε από την Αγάπη, Δύναμη που πολλαπλασιάζεται με την μορφή Εκδίκησης όταν μας την αποσπάσουν επιτακτικά.. Τότε η Δύναμη αυτή της Εκδίκησης μπορεί να ξεπεράσει μονοπάτια κοινών θνητών.. Αποφεύγει το χιούμορ με ελάχιστες χλιαρές κωμικές ατάκες που δεν επηρεάζουν την γοτθική ατμόσφαιρα του φιλμ. Επίσης οι σκηνές γυμνού δεν θα ενοχλήσουν ούτε το συντηρητικό κοινό αφού έχουν στόχο να δώσουν Ρομαντική Εικαστική Μορφή κι όχι να προκαλέσουν. Ίσως ξενίσουν ή ξαφνιάσουν λίγο στην αρχή του φιλμ, που δεν έχει αντιληφθεί ο θεατής την σημασία τους.. Αφού όπως προανέφερα ο σκηνοθέτης αφήνει εντέχνως στοιχεία "κλειδιά", στα οποία ανατρέχει ο θεατής στην πορεία, σβήνοντας ερωτηματικά..

Το νερό αποτελεί συχνά τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των πλάνων, τονίζοντας την σπουδαιότητα του υγρού στοιχείου στο φιλμ και στην τελική του έκβαση. Επίσης μπορούν τα βασανιστήρια του πλάσματος και η δραματουργική πορεία του να αποτελέσουν παραλληλισμό με Θρησκευτικά Χριστιανικά στοιχεία, που θα αντιληφθείτε στο φινάλε!!! Οι ερμηνείες δεν είναι τυχαίο ότι τράβηξαν την προσοχή της Ακαδημίας αφού φέρει το φιλμ 3 Υποψηφιότητες ερμηνειών με σημαντικότερη εκείνη της Πρωταγωνίστριας ως Ελάιζα.. Της 41χρονης Αγγλίδας Σάλι Χόκινς για Α' Γυναικείο Ρόλο, που ενσάρκωσε Εξαίσια το ρόλο της με περίσσιο συναίσθημα!!! Την μουσική παρτιτούρα του φιλμ υπογράφει ο Οσκαρικός Ελληνικής καταγωγής συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά.. Οι νότες του αγκαλιάζουν στοργικά την "σκοτεινή" παραμυθένια αύρα που αποπνέει η ταινία..

Ένα Κινηματογραφικό Στολίδι με Σινεφιλικές αναφορές που υποκλίνεται με σεβασμό και δέος στην 7η Τέχνη.. Χαρακτηριστική σκηνή η στιγμή που το Πλάσμα Μαγεύεται από ένα Λευκό Πανί!!! Σκηνή που θα Ανατριχιάσει όσους αγαπούν το Σινεμά, κυρίως μετά το φινάλε που θα έχουν απαντηθεί πολλά ερωτήματα, όπως το τι ήταν τελικά αυτό το Μυθικό Πλάσμα.. 

Συνοψίζοντας έχουμε μια ταινία Άρτια από κάθε άποψη.. Πλάνα που τα χαζεύεις και που θα ήθελες να βρεθείς "βαθιά" μέσα τους.. Ερμηνείες, Στιγμές και Εικόνες που σου μένουν "βαθιά" χαραγμένες στο νου.. Ίντριγκες και Δράση που διατηρούν την Αγωνία του Θεατή σε "Βάθος".. Ρομαντισμός που βουτάει σε τόσο βαθιά νερά που δεν έχετε ποτέ φανταστεί!!!! Μόνη ένσταση, η λανθασμένη επιλογή του Φορμάτ 1.85:1 (περιορισμένο Wide Screen) για μια ταινία με τόσο όμορφα μακρινά πλάνα που άξιζαν μεγαλύτερη έκταση στο λευκό πανί.. Το χαμηλό μπάτζετ για αμερικάνικη παραγωγή των 19.400.000 $, αποδεικνύει ότι μπορεί και με μικρότερο κόστος να επιτευχθεί ένα Κινηματογραφικό Στολίδι με τόσο αληθοφανή Εφέ, μειώνοντας το Επιχειρηματικό Ρίσκο, δίχως να αλλοιώνεται το Κινηματογραφικό Αποτέλεσμα.. Το φινάλε σου προκαλεί έντονη επιθυμία να Χειροκροτήσεις  Εκστασιασμένος!!!

Η ταινία διασταυρώνεται συχνά με την ταινία "Αμελί" του Ζαν Πιέρ Ζενέ.. Μας θυμίζει την ταινία "Αμελί στην Φωτογραφία με τις θερμές αποχρώσεις των δωματίων, καθώς και στην παρουσία του ζωγράφου που μιλάει στην ηρωίδα μέσα από τους πίνακες.. Ενώ η μοναχική Ελάιζα θυμίζει έντονα τον χαρακτήρα της Αμελί..

Βάλτε λοιπόν μάσκες, βατραχοπέδιλα, στολή κατάδυσης και Βουτήξτε στα βαθιά να βρείτε την Μορφή του Νερού.. Περιττά θα σας είναι όλα αυτά αν έχετε βράγχια.. Δεν έχετε; Για ψαχτείτε λίγο καλύτερα..







Τρέιλερ: