Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

31 Δεκεμβρίου 2017

κριτική: Ο ΠOΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ 8: OI ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΤΖΕΝΤΑΙ (STAR WARS 8: THE LAST JEDAI) [****]



[πρεμιέρα: 14/12/18]

Περιπέτεια Sci-Fi / Σκηνοθεσία: Ράιαν Τζόνσον / Σενάριο: Ράιαν Τζόνσον / Πρωταγωνιστούν:  Μαρκ Χάμιλ, Κάρι Φίσερ, Ανταμ Ντράιβερ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Τζον Μπογιέγκα, Οσκαρ Αϊζακ, Αντι Σέρκις, Λουπίτα Νιόνγκ'ο, Ντόμναλ Γκλίσον, Λόρα Ντερν, Μπενίσιο Ντελ Τόρο / Μουσική: Τζον Γουίλιαμς / Παραγωγή: ΗΠΑ 2017 / Διάρκεια: 152'' λεπτά / Διανομή: Feelgood Entertainment

Υπόθεση: Έχοντας κάνει τα πρώτα της βήματα στον κόσμο των Jedi, η Rey συναντά τον Luke Skywalker σε μια περιπέτεια με την Leia, τον Finn και τον Poe, στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας που ξεκλειδώνει τα μυστήρια της Δύναμης και τα μυστικά του παρελθόντος.

Φτάσαμε στο όγδοο μέρος του Πόλεμου των Άστρων.. Μια σειρά ταινιών που κλείνει τα 40 Χρόνια από την Πρώτη Ταινία του 1977.. Μέσα σε αυτά τα 40 χρόνια, οι ήρωες και το κοινό τους, μεγάλωσαν, ωρίμασαν, γέρασαν και ορισμένοι έφυγαν από την ζωή.. Στιγμές που μοιραστήκαμε και που μοιραζόμαστε ακόμα μαζί τους, μια σχέση μακροχρόνια που κάποιοι ονομάζουν απλά Εμπορική και άλλοι σχέση Αγάπης κι Έρωτα.. Γιατί όταν επί τόσα χρόνια αναμένεις με την ίδια αγωνία και το ίδιο πάθος την Πρεμιέρα του επόμενου σίκουελ.. Παρότι γνωρίζεις πως θα συναντήσεις τους ίδιους χαρακτήρες.. στα ίδια διαστημόπλοια.. στους ίδιους γαλαξίες.. να εμπλέκονται σε παρόμοιες καταστάσεις.. Τότε αυτό λέγεται.. Έρωτας και Αγάπη.. Μόνο όταν Αγαπάς κάτι πραγματικά δεν το βαριέσαι.. Έτσι και το Star Wars αν δεν το Αγαπάς τo θεωρείς μια Μακροχρόνια Εμπορική σχέση που έχει σαν σκοπό την συγκομιδή δολαρίων.. Κι όσοι έχουν δεθεί συναισθηματικά μαζί του το θεωρούν Μακροχρόνια σχέση Αγάπης κι Έρωτα.. Το ένα βέβαια δεν αναιρεί το άλλο.. Μπορεί να συνυπάρχουν και οι δύο αυτές μορφές σχέσης για το ίδιο Αντικείμενο.. Σκεφτείτε ότι το ίδιο συμβαίνει και στις Προσωπικές σχέσεις.. Όταν ένα Ζευγάρι είναι Ερωτευμένο, θα κάνουν Δώρα ο ένας στον άλλον.. θα πάνε Ταξίδια.. σε Γεύματα.. Βόλτες.. για Ψυχαγωγία.. Επομένως κάποιοι θα βγάλουν χρήματα μέσα από την σχέση τους.. Και θα την δουν από την Εμπορική της σκοπιά αφού θα τους προσφέρει χρήματα.. Αλλά το ίδιο το Ζευγάρι θα είναι πραγματικά Ερωτευμένο και η σχέση του θα είναι μια Σχέση Πραγματικής Αγάπης.. Έτσι και στο Star Wars συνυπάρχουν και τα δύο, για άλλους είναι Εμπορική Μακροχρόνια σχέση, αλλά αυτό δεν αλλοιώνει την Συναισθηματική σχέση που έχει αναπτύξει μέρος του κοινού αυτά τα 40 χρόνια.. Μην ξεχνάτε ότι μέσα σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παιδιά μεγάλωσαν, μεγάλοι γέρασαν και άλλοι έφυγαν.. Κι όλα αυτά με την Συντροφιά του Πόλεμου των Άστρων που ενδεχομένως να συντροφεύσει στο μέλλον και επόμενες γενιές.. Είναι τραγική Ειρωνεία να κατηγορούμε από την μία τις ταινίες που φέρνουν τον κόσμο στις αίθουσες ως απλά Εμπορικές.. Κι από την άλλη να κατηγορούμε τους Δημιουργούς ότι απομακρύνουν το κοινό από τις αίθουσες.. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε Ταινίες δήθεν Ποιοτικές, με Άδειες αίθουσες.. Ή ταινίες δήθεν Εμπορικές, με Γεμάτες Αίθουσες.. 

Δυόμιση ώρες γεμάτες αναδρομές στο παρελθόν που μας συνδέουν με τα προηγούμενα μέρη (κυρίως με την Πρώτη Τριλογία του 1977), γεμάτες δράση, πλοκή με ανατροπές, στοιχεία καινούργια για τις Δυνάμεις Καλού και Κακού και την σχέση μεταξύ τους.. Μια παραγωγή που δείχνει πλήρης.. Συγκροτημένη σκηνοθετικά.. Σεναριακά στιβαρή και τολμηρή πειράζοντας κάποια στερεότυπα & ξαφνιάζοντας το κοινό, χωρίς όμως να τα γκρεμίσει.. Με αυτό τον τρόπο μας χάρισε πολλές όμορφες ανατροπές.. Οι Ερμηνείες όπως πάντα στεκόντουσαν στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί μια ταινία του συγκεκριμένου είδους.. Άλλωστε ποτέ το Star Wars δεν στόχευσε στις Ερμηνευτικές Κατηγορίες των Όσκαρ.. Αλλά θα έλεγα πως σε αυτό το μέρος οι Ερμηνείες είχαν μια ωριμότητα σε σχέση με προηγούμενα μέρη.. Άλλωστε όπως προανέφερα, οι ήρωες μας μεγάλωσαν.. και ωρίμασαν.. 

Τα μηνύματα του φιλμ πιστά στις παραδώσεις των Τζεντάι και με κάποια πρόσθετα βαθύτερα μηνύματα.. Αν θεωρούσατε σοφιστικά τα προηγούμενα Star Wars θα διαπιστώσετε πως αυτό πάει ένα βήμα παραπέρα.. Πάντα μας έδειχνε πόσο κοντά μπορεί να είναι η Δύναμη του Καλού και του Κακού αν δεν προσέξουμε και παρασυρθούμε από τον Θυμό και τον Φόβο μας.. Αλλά πρώτη φορά έφερε αυτά τα δύο τόσο κοντά, τονίζοντας τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ τους, αφού το ένα μπορεί να ζει μέσα από το άλλο.. 

Σημείο αναφοράς το Ανατρεπτικό & ευφυέστατο φινάλε, που φέρει ρίγη ανατριχίλας & Συγκίνησης!!! Δεν θα αναφέρω περισσότερα μην προϊδεάσω & αποκαλύψω στοιχεία της τελικής έκβασης του φιλμ.. Πάντως δεν μας είχαν συνηθίσει σε τόσο ανατρεπτικές καταστάσεις τα Star Wars κι αυτό ήταν μια ευχάριστη Έκπληξη!!! Η όλη τελική έκβαση αφήνει διάπλατα ανοιχτή την πύλη υποδοχής του επόμενου σίκουελ και η τελευταία σκηνή μας ανοίγει μια Αστροπύλη για την διέλευση και επόμενων επεισοδίων πέραν και τις τρίτης τριλογίας!!! 

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, έχουμε μια Ταινία που θα απολαύσουν ακόμα κι όσοι δεν έχουν εγκλιματιστεί στα Star Wars.. Κι όσο για τους λάτρεις του Star Wars.. Εκείνοι θα το Ερωτευτούν.. Όπως Ερωτεύεσαι το διπλό Ηλιοβασίλεμα που αγναντεύει ο Λουκ!!!

Σε Σκίτσο η Σκηνή όπου ο Λουκ Αγναντεύει το Διπλό Ηλιοβασίλεμα


Τρέιλερ: