Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

10 Ιουνίου 2017

κριτική: WONDER WOMAN (2017) [****]




[Πρεμιέρα: 8/06/2017]

Περιπέτεια / Σκηνοθεσία: Πάτι Τζένκινς / Σενάριο: Allan Heinberg / Στόρι: Ζακ Σνάιντερ) / Πρωταγωνιστούν: Γκαλ Γκαντότ, Κρις Πάιν, Κόνι Νίλσεν, Ρόμπιν Ράιτ, Ντάνι Χάστον, Ντέιβιντ Θιούλις, Ελένα Ανάγια, Γιούεν Μπρέμνερ, Σαίντ Ταγκμάουϊ, Λούσι Ντέιβις/ Μουσική: Rupert Gregson-Williams / Παραγωγή: ΗΠΑ 2017 / Διάρκεια: 141'' λεπτά / Διανομή: Tanweer

Υπόθεση: Η αρχαία Ελληνίδα Πριγκίπισσα των Αμαζόνων Νταϊάνα, αποφασίζει μαζί με έναν Αμερικάνο στρατιώτη να εγκαταλείψει το νησί της (την Μυθική Θεμίσκυρα του Ευξείνου Πόντου) για να βρεθεί στον Κόσμο των Ανθρώπων. Σκοπός της να συναντήσει τον Θεό του Πολέμου Άρη και να τον Σκοτώσει, εφόσον τον θεωρεί υπεύθυνο για τους Πολέμους μεταξύ των Ανθρώπων, πιστεύοντας ότι έτσι θα σταματήσουν για πάντα οι Πόλεμοι.. Στην όλη της αυτή προσπάθεια την περιμένουν δυσκολίες και έντονες εκπλήξεις.. Κυρίως όμως, Εκπλήξεις!!!

Μετά από 42 χρόνια η Αρχαία Ελληνίδα σούπερ ήρωας αναλαμβάνει ξανά Πρωταγωνιστικό ρόλο στις οθόνες.. Και μάλιστα όχι στην μικρή οθόνη αυτή την φορά, όπως είχε κάνει στους Αμερικανικούς Τηλεοπτικούς δέκτες την περίοδο 1975-1979.. Αλλά στην Μεγάλη Οθόνη και μάλιστα με Θριαμβευτικές κριτικές.. Αναφέρομαι στην Wonder Woman, την Αρχαία Ελληνίδα Πριγκίπισσα των Αμαζόνων, που η καταγωγή της σχετιζόταν με τους 12 Θεούς του Ολύμπου.. Όπου οφειλόταν και η Θεϊκή της Δύναμη..

Η ταινία αποτελεί έντονη έκπληξη για όσους θεατές νομίζουν ότι θα παρακολουθήσουν απλά μια ταινία με Σούπερ ήρωες που πατάει στα γνωστά στερεότυπα αυτού τους είδους ταινιών, για την κάλυψη τον καθαρά Action ορέξεών τους.. Διότι η πολύ γνωστή Σκηνοθέτης Οσκαρικών Προδιαγραφών Πάτι Τζένκινς που ανέλαβε την σκηνοθετική εποπτεία αυτής της παραγωγής (Σκηνοθέτης του Οσκαρικού "Manster" 2003), έχει πάρει πολύ σοβαρά το όλο εγχείρημα.. Και αυτό το βιώνει ο θεατής όλο και πιο έντονα όσο κυλάει χρονικά η ταινία.. Το φιλμ μπορεί να διατηρεί κάποια από τα στερεότυπα παραγωγών αντίστοιχης θεματολογίας, όπως ανάλαφρες σκηνές με χιούμορ και το φανταστικό στοιχείο που αναπόφευκτα συνυπάρχει με την Υπερβολή.. Αλλά το κάνει σε δοσολογία τέτοια που δεν αραιώνει την στιβαρότητα που θέλει να διατηρήσει η Σκηνοθέτης..

Το φιλμ μέσα από τα μάτια της κεντρικής Ηρωίδας καταπιάνεται με το Θέμα του Πολέμου και το αντιπαραθέτει με την αξία της Αγάπης αφού τα ζυγιάζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο.. Σε αυτό το ζύγιασμα δεν παραλείπει να θίξει τα βαθύτερα αίτια ενός Πολέμου, που σχετίζονται με την Ανθρώπινη Απληστία, το Μίσος, την Κακία, τον Εγωκεντρισμό και το Κέρδος.. Και φυσικά από την άλλη μεριά της Ζυγαριάς εστιάζει στην Αγάπη και τον Έρωτα.. Το διακριτικό ερωτικό  ειδύλλιο μεταξύ θνητού και Θεάς είναι αυτό που βάζει την Ρομαντική του σφραγίδα στο Φιλμ.. Πάνω στο οποίο στηρίζεται και η δραματουργική εξέλιξη του φινάλε.. Τελικώς καταφέρνει το φιλμ να αγγίξει και να συγκινήσει τον θεατή και σύμμαχο της σε αυτό είχε η Σκηνοθέτης και την υπέροχη μουσική του συνθέτη Rupert Gregson-Williams, που έδενε πολύ αρμονικά με την επιβλητικότητα των σκηνών αλλά και με την συγκινησιακή φόρτιση που μετέδιδε στον θεατή.. Και φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και τις πολύ καλές ερμηνείες από όλο το καστ και κυρίως από την συμπαθέστατη πρωταγωνίστριά μας, η οποία στην ερμηνεία της συνδύαζε τον τσαμπουκά και την τρυφερότητα με έναν τρόπο που την καθιστά ιδανική για τον ρόλο της Wonder Woman.. Η ταινία έδειχνε τον σεβασμό της προς την Ελλάδα με αντίστοιχες αναφορές, μιας και η ύπαρξη της ηρωίδας οφείλεται την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία.. Σημειωτέο είναι ότι στο Σενάριο εμπλέκεται και ένα πρόσωπο που έχει δηλώσει λάτρης της Ελληνικής ιστορίας, ο Σκηνοθέτης Ζακ Σνάιντερ που Σκηνοθέτησε τους "300" (2006).. Εδώ βάζει την υπογραφή του κάτω από το Στόρι..

H ταινία εξελίσσεται χρονικά στην περίοδο του Α' Παγκοσμίου πολέμου, ξεφεύγει από τα όρια που θέτουν συνήθως οι "Σουπερηρωικές" ταινίες & δίνει την αίσθηση ότι παρακολουθούμε ταινία εποχής με έντονα στοιχεία αληθοφάνειας, που αναμιγνύονται μαζί με το φανταστικό, δημιουργώντας ένα απολαυστικό ταξίδι που παραδίδει αντιπολεμικά μαθήματα με έναν ιδιαίτερο τρόπο.. Μέσα από τα μάτια μιας ηρωίδας, που όσο σκληρά πολεμάει άλλο τόσο τρυφερά μεταφέρει μηνύματα Αγάπης.. Μιας και όπως μας εκμυστηρεύεται και η ίδια, τελικά αυτό είναι το πιο σημαντικό.. Η Αγάπη.. Συγκλονιστική στιγμή της ταινίας αποτελεί η μάχη δύο Θεών παράλληλα με την μάχη των Ανθρώπων και ο στοχαστικός τους διάλογος για τους Θνητούς.. Εκεί εμφυτεύει στο κοινό τα σημαντικότερα Αντιπολεμικά και Υπαρξιακά της μηνύματα η Σκηνοθέτης.. Ενώ απολαυστικές στιγμές προσφέρει η αμφισβήτηση της Θεϊκής Προέλευσης της Νταϊάνας, από την ομάδα της..

Το μπάτζετ έφτασε τα 149.000.000 Δολάρια (κάλυψε τα έξοδά της από το πρώτο διήμερο!!!) ενώ το οπτικό της αποτέλεσμα δείχνει να ξεπερνά και παραγωγές με υψηλότερα μπάτζετ.. Τα εφέ ήταν πολύ ρεαλιστικά και έκρυβαν καλά την Ψηφιακή τους προέλευση αποκαλύπτοντας με τον καλύτερο τρόπο της δυνατότητες μιας Θεάς.. Βέβαια εδώ που τα λέμε η Πρωταγωνίστρια ήταν Θεά γενικότερα.. Μιας και ήταν Θεά και στην Μυϊκή Δύναμη, αλλά και στην Γοητεία.. Η ίδια ηθοποιός, η 32χρονη Γκαλ Γκαντότ είχε ενσαρκώσει την Wonder Woman και πέρυσι στην ταινία "Batman vs Superman: Η αυγή της δικαιοσύνης" (2016), όπου είχε κλέψει την παράσταση με την παρουσία της μιας και είχε σημαντικό προλογικό ρόλο..

Το φινάλε αποκαλύπτει πως η Σκηνοθέτης έχει στο μυαλό και το σίκουελ της Wonder Woman αφού βλέπουμε την ηρωίδα να στέλνει e-mail στον Μπρους Γουέιν (Μπάτμαν).. Προλειαίνεται το έδαφος για την συνάντηση της και με τους υπόλοιπους σούπερ ήρωες της DC..

Συνοψίζοντας με λίγα λόγια.. Σχεδόν δυόμιση ώρες που θα ενθουσιάσουν όχι μόνο τους λάτρεις των Action ταινιών αλλά και όσους έχουν την απαίτηση από μια ταινία, να τους αφήσει κάτι βγαίνοντας από την αίθουσα.. Ψυχαγωγία από τις σκηνές δράσης, ευχάριστη διάθεση από την Κωμική και Ρομαντική της διάθεση, αλλά και τροφή για σκέψη περί Υπαρξιακών και Αντιπολεμικών προβληματισμών.. Σε ξαφνιάζει η στιβαρότητά της Σκηνοθετικά και Σεναριακά, που σέβεται τον θεατή επειδή πολύ απλά.. πρώτα σέβεται τον εαυτό της..

Πάντως μετά από αυτή την ταινία να είστε πιο προσεκτικοί όσοι φλερτάρετε άκομψα.. Γιατί μπορεί κάπου εκεί έξω να συναντήσετε κάποια γοητευτική.. Αμαζόνα..

Wonder Woman: Made in Greece

Εντυπωσιακή η Μυθική Θεμίσκυρα του Ευξείνου Πόντου από την Πάτι Τζένκινς

Το πρωταγωνιστικό ντουέτο Γκαλ Γκαντότ (δεξιά) & Κρις Πάιν (αριστερά)

 Μια Θεά ανάμεσα σε θνητούς σε μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Όλα υπό τις αυστηρές καθοδηγήσεις της Πάτι Τζένκινς

Τρέιλερ: