Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

26 Φεβρουαρίου 2017

κριτική: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ / THE SPACE BETWEEN US (2017) [***1/2]


[Πρεμιέρα: 09/02/2017] 

Κοινωνική Sci-Fi / Σκηνοθεσία: Πίτερ Τσέλσομ / Σενάριο: Allan Loeb / Πρωταγωνιστούν: Άζα Μπάτερφιλντ, Μπριτ Ρόμπερτσον, Γκάρι Όλντμαν, Κάρλα Γκουτζίνο / Παραγωγή: ΗΠΑ / Διάρκεια: 2 Ώρες / Διανομή: ODEON

Υπόθεση: Ένα παιδί γεννιέται στο διάστημα λόγω της εγκυμοσύνης κάποιας αστρονόμου, την οποία υπέκρυψε ώστε να συμμετάσχει σε μια σημαντική τετράχρονη αποστολή στον Άρη.. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να παραμείνει επτασφράγιστο μυστικό για να μην έχει συνέπειες η Nasa.. Όμως το ίδιο το παιδί θέλει να επισκεφθεί τον πλανήτη του με την αφορμή μιας κοπέλας που ερωτεύτηκε μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας.. 


Τελικά για την πραγματική καταγωγή κάποιου σημασία δεν έχει το που γεννήθηκε, αλλά το που νιώθει πως ανήκει.. Αυτό είναι το βασικό δίδαγμα που εξέλαβα βλέποντας αυτή την πολύ τρυφερή οικογενειακή ταινία.. Και επίσης ότι ποτέ δεν ήμαστε ευχαριστημένοι με ότι έχουμε και δεν το εκτιμάμε.. Όπου κι αν ήμαστε θα θέλαμε να βρισκόμαστε κάπου αλλού, ακόμα κι αν όλοι οι άλλοι θα ήθελαν να βρισκόντουσαν στην θέση την δική μας.. 

Η ταινία εκτυλίσσεται σε μεγάλο εύρος θεματολογίας.. Με αποτέλεσμα ο θεατής να μην βαριέται καθόλου αφού πηγαίνει από το ένα θέμα στο άλλο με πληθώρα εναλλαγών του περιβάλλοντος χώρου.. Από το διάστημα στη Γη κι από Ερημικά Φυσικά Τοπία, μέχρι τα Λαμπερά Φώτα των Πόλεων.. Αυτό το σημείο όμως αποτελεί και την "Αχίλλειος Πτέρνα" της ταινίας.. Γιατί καταπιάνεται με τόσα θέματα που δεν της επαρκεί ο χρόνος να τα αναπτύξει στο βάθος που απαιτείται.. Και φυσικά δεν θα μπορούσε η ταινία να διαρκέσει περισσότερο γιατί είδη έφτασε τις δύο ώρες.. Και δεν συνηθίζετε μια ταινία να ξεπερνά αυτό το χρονικό διάστημα.. Οπότε ίσως θα έπρεπε να συγχωνεύσει κάποια από τα θέματά του, ώστε να δώσει περισσότερο "Οξυγόνο Αναπνοής" σε κάποια πιο ουσιώδη..  Ή κατά ανάγκη να επέκτεινε την διάρκειά της ταινίας κατά 30 περίπου λεπτά.. Γιατί κάπου ένιωθες ότι ο σκηνοθέτης κάπως βιάζεται για να προλάβει να παρουσιάσει όλα του τα θέματα, πριν τον προλάβουν οι τίτλοι τέλους.. Πάντως ήταν τόσο ενδιαφέρον το στόρι της ταινίας και γόνιμο στην ποικιλία θεμάτων που θα κάλυπτε άνετα μια Τηλεοπτική Σειρά πληθώρας επεισοδίων..

Η ταινία ξεχειλίζει από Cine...σθημα & Ρομαντισμό, αν και θα ήθελα περισσότερο χρόνο ανάπτυξης αυτού του θέματος.. Αναφέρομαι στο Ερωτικού Ειδύλλιο που ήταν ένα από τα δύο βασικά θέματα, όπου στόχευαν στην συγκίνηση του θεατή.. Το άλλο θέμα ήταν η αναζήτηση του πατέρα του.. Όσον αφορά τα Οπτικά Εφέ ήταν πολύ αληθοφανή αν συνυπολογίσουμε ότι το μπάτζετ της ταινίας ήταν πολύ κάτω από το μέσω όρο Sci-Fi ταινιών.. Έφτασε τα 30 εκ. δολάρια, ενώ π.χ. το "Gravity" (2013) είχε μπάτζετ 100 εκ. δολάρια.. 

Οι ερμηνείες των δύο Πρωταγωνιστών ήταν εξαίσιες,  δίχως αυτές η ταινία δεν θα αναδείκνυε το πλούσιο σενάριό της.. Ο 20χρονος πιτσιρικάς ακούει στο όνομα Άζα Μπάτερφιλντ & τον συναντήσαμε στο "Hugo" του Μάρτιν Σκορσέζε το 2011 & πριν λίγους μήνες στην νέα ταινία του Τιμ Μπάρτον στο "Μις Πέρεγκριν: Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά".. Όσο για την Συμπρωταγωνίστριά του, ήταν η όμορφη Μπριτ Ρόμπερτσον.. Η οποία υποδύθηκε πολύ καλά το κορίτσι που διέφερε από την μάζα με τον ιδιόρρυθμο τσαμπουκά της.. Αυτό που ίσως δεν κατάφερε να υποδυθεί καλά, είναι την συνομήλική του πρωταγωνιστή της, αφού του ρίχνει 7 χρονάκια.. Και σε κάποια γκρο πλάνα αυτό το διέκρινες (κυρίως στη σκηνή στο αμάξι όπου αποκάλυψαν τα Αισθήματά τους).. 

Όσο όμως βάραινε τον Πρωταγωνιστή μας η Βαρύτητα της Γης, τόσο βάραινε & το κλίμα δραματουργικά.. Κι κάπου εκεί μπαίνει στο κάδρο του Σκηνοθέτη, η συγκίνηση του θεατή.. Ενώ κορυφώνεται η αγωνία για το αν θα καταφέρει ο κεντρικός μας χαρακτήρας να βγει νικητής, στην μεγάλη του μάχη.. Γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε.. "Όσο κι αν την Θέλω την Γη.. εκείνη Δεν με Θέλει".. Η ταινία δείχνει τις συνέπειες κρυμμένων μυστικών.. Γιατί όπως είπε ο  Γκάρι Όλντμαν σε κάποια σκηνή "Το Κρυμμένο Μυστικό είναι σαν το Καρκίνωμα, που με τον καιρό επιδεινώνεται".. 

Η ταινία έθιγε σημαντικά υπαρξιακά θέματα αλλά δεν απουσίαζαν & εύστοχες κωμικές πινελιές.. Βασικά πάντα υπάρχει έφορο έδαφος για χιούμορ όταν κάποιος βρεθεί σε περιβάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει.. Πόσο μάλλον όταν κάποιος από το Διάστημα θα πρέπει να συνηθίσει να περπατάει στην Γη με την "ασήκωτη" βαρύτητά της.. Ή να πρέπει να συναναστραφεί με ανθρώπους για πρώτη φορά, ενώ συναναστρεφόταν με ρομπότ.. 

Είναι κρίμα ταινίες που "μιλούν" στον θεατή και που τον κάνουν να αισθανθεί, να μην καταφέρνουν να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους.. Γιατί οι εισπράξεις της ίσα που κάλυψαν μέχρι τώρα το 1/6 του μπάτζετ της (σύντομα σταματάει & παγκοσμίως η προβολή της, οπότε δεν θα αλλάξει κάτι).. Και σε αυτό έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι.. Κοινό & Κριτικοί.. Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι Συντελεστές της ταινίας.. Έδωσαν ότι καλύτερο μπορούσαν & δεν ανταμείφθηκαν αντίστοιχα.. 

Κάτι που μάθαμε από το πρωταγωνιστικό μας ζευγάρι & από το Ρομαντικό του Ειδύλλιο, είναι ότι οι Άνθρωποι έχουν μάθει ποτέ να μην λένε αυτό που Αισθάνονται, γιατί αν το έλεγαν, θα ήταν πάντα Ευτυχισμένοι.. Έτσι κι εγώ Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι η ταινία με συγκίνησε ιδιαίτερα κι ότι πέραν από την Κριτική & την βαθμολογία που τελικώς βάζω.. θα ήθελα πολύ να έβαζα 5 αστέρια.. Γιατί με έκανε να νιώσω έντονα Cine...σθήματα.. Αλλά  δεν θα σας το πω.. Αλλά για μια στιγμή.. Μα μόλις σας το είπα.. 


Άζα Μπάτερφιλντ & Μπριτ Ρόμπερτσον: Σαν να βλέπεις τον Ράιαν Γκόσλινγκ με την Έμμα Στόουν του La La Land, στα παιδικά τους χρόνια..

Τρέιλερ: