Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

16 Ιανουαρίου 2016

κριτική: Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ (THE LITTLE PRINCE) [*****]


[Πρεμιέρα: 31/12/2015]

Κοινωνική Κωμωδία / Σκηνοθεσία: Μαρκ Όσμπορν / Σενάριο: Ιρένα Μπρίγκνουλ, Μπομπ Περσιτσέτι / Ηθοποιοί (οι φωνές τους): Άλμπερτ Μπρουκς, Βίνσεντ Κασσέλ, Βίνσεντ Λίντον, Μακένζι Φόι, Μάριον Κότιλαρντ, Μπαντ Κορτ, Μπενίτσιο ντελ Τόρο, Πωλ Γκιαμάτι, Πωλ Ραντ, Ρέητσελ Μακ Άνταμς, Ρίκυ Γκερβές, Ρίλεϊ Όσμπορν, Τζέημς Φράνκο, Τζεφ Μπρίτζες / Μουσική: Χανς Ζίμμερ & Ρίτσαρντ Χάρβεϊ / Διάρκεια: 108'

Υπόθεση: Ένα μικρό κορίτσι έχει πιεστεί έντονα από την μητέρα της να ακολουθήσει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα μελέτης, ώστε να καταφέρει να μπει στο καλύτερο κολέγιο.. Δίπλα τους μένει ένας ιδιόρρυθμος & συμπαθής ηλικιωμένος, ο οποίος της μιλάει για μια παράξενη ιστορία για την γνωριμία του ιδίου με τον μυθικό Μικρό Πρίγκιπα.. Το κορίτσι μαγεύεται από την ιστορία του και την βοηθάει να ξεφύγει από την καθημερινή της ρουτίνα..


Ο Μικρός Πρίγκιπας και στην Μεγάλη Οθόνη.. Η φιλοσοφική παιδική νουβέλα του γάλλου Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, στην κινηματογραφική της ενσάρκωση από τον Σκηνοθέτη μετρ των Κινουμένων Σχεδίων, Μαρκ Όσμπορν (Kung Fu Panda - 2008) & από τους Σεναριογράφους Ιρένα Μπρίγκνουλ & Μπομπ Περσιτσέτι.. Να πούμε και δυο λόγια για τον εμπνευστή αυτής της ιστορίας, στην οποία στηρίχτηκαν οι δημιουργοί αυτής της ταινία.. Ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, ήταν Ποιητής, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος, Αεροπόρος και κυρίως ένας Φιλόσοφος που πάντα τον απασχολούσε η αποτύπωση της ζωής και η ανάλυση του προορισμού της.. Όπως συμβαίνει και στο βιβλίο του "Ο Μικρός Πρίγκιπας", όπου αποτελεί  το τρίτο βιβλίο σε πωλήσεις στην παγκόσμια ιστορία, μετά την "Βίβλο" και "Το Κεφάλαιο" του Καρλ Μαρξ. Η μοίρα δεν του επέτρεψε να κοσμεί το έργο του τις βιβλιοθήκες μας για πολλά χρόνια, αφού του έκοψε το νήμα της ζωής η πτώση ενός αεροσκάφους στις 31 Ιουλίου του 1944 στο Τυρρηνικό Πέλαγος, μόλις στα 44 χρόνια του (γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου το 1900). Δεν είναι τυχαίο το ότι στο βιβλίο του "Ο Μικρός Πρίγκιπας" καθοριστικό παράγοντα για την έκβαση της ιστορίας, αποτελεί ένα αεροσκάφος, μιας και ήταν η μεγάλη του αγάπη, που τελικά του στέρησε και την ζωή..

Καταρχήν να τονίσουμε ότι οι δημιουργοί κατάφεραν να συνδυάσουν μαζί δύο διαφορετικές τεχνικές Κινουμένων Σχεδίων, το παραδοσιακό "Stop Motion Animation" με το σύγχρονο "Computer Animation".. Το αποτέλεσμα ήταν μία από τις πιο ακριβές παραγωγές Animation στην Γαλλία με κόστος παραγωγής 80 εκατομμύρια ευρώ.. Η μεγάλη δυσκολία στο πάντρεμα αυτών των δύο τεχνικών ήταν ο Φωτισμός.. Αφού στην περίπτωση του "Stop Motion Animation" είχαμε πραγματικά αντικείμενα και με την μέθοδο της χαρτοκοπτικής, τα οποία απαιτούσαν Φυσικό Φωτισμό, ενώ στο "Computer Animation" είχαμε εικονικούς Ψηφιακούς Φωτισμούς που έπρεπε να μην ξεχωρίζουν από τους πραγματικούς Φυσικούς Φωτισμούς των υπόλοιπων πλάνων. Η ταινία εξελίσσεται σε δύο κόσμους, για αυτό και είναι απαραίτητες οι δύο διαφορετικές τεχνικές ώστε να τους αποτυπώσουν. Ο Κόσμος του Μικρού Πρίγκιπα για να διατηρήσει την παραδοσιακή του αξία και όσο το δυνατόν πιο εφάμιλλη με τα κλασικά σκίτσα από τις σελίδες του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, παρουσιάστηκε με την τεχνική "Stop Motion Animation". Ενώ ο σύγχρονος κόσμος της Ηρωίδας μας, παρουσιάστηκε με την τεχνική "Computer Animation".. Το αποτέλεσμα απλά μαγευτικό, όπως και η όλη ταινία..

Αρκετά από τα πλάνα δεν θύμιζαν Animation και λόγω της αρτιότητας του Animation, που πολλές φορές σε μπέρδευε και νόμιζες ότι έβλεπες φυσικά αντικείμενα κι όχι σκίτσα, αλλά και λόγω της Σκηνοθεσίας αφού μας έδειξε της διαθέσεις του ο Σκηνοθέτης από την εναρκτήρια σκηνή με το θεαματικό Πλονζέ Πλάνο, που θύμιζε Φυσικό Πλονζέ Πλάνο από Drone.. Εκτός από τις υπέροχες εικόνες το φιλμ, μας μαγεύει και με το σενάριό του, αφού κατάφερε να πατήσει πάνω στο κείμενο του βιβλίου και να προσθέσει όσα ήταν απαραίτητα για την διασκευή του, χωρίς να αλλοιώσει την αρχική του μαγεία και κατάφερε να παντρέψει τις δύο ιστορίες τόσο αρμονικά, ώστε να αποτελούν η μία συνέχεια της άλλης..

Οι χαρακτήρες που προστέθηκαν έρχονται να ταιριάξουν απόλυτα με τους ήρωες του βιβλίου. Κερδίζουν την συμπάθειά μας από τα πρώτα πλάνα, κυρίως ο ηλικιωμένος με την αγνότητα και την φαντασία μικρού παιδιού και η μικρή μας ηρωίδα με την ανάγκη της να ονειρευτεί και να αισθανθεί όσα δεν της επέτρεπε η πεζή καθημερινότητά της. Η ταινία μας παρουσιάζει ένα κορίτσι που η ζωή της είναι ασφυκτικά περιορισμένη σε ένα καλούπι, που δεν της επιτρέπει να έρθει σε επαφή με τον έξω κόσμο, αφού μελετάει κλεισμένη στο σπίτι ώστε να καταφέρει να μπει σε ένα από τα καλύτερα κολέγια και έτσι χάνει την επαφή με τον συναισθηματικό της κόσμο. Όλη της η ζωή είναι μαγνητάκια σε έναν πίνακα που καθορίζουν την κάθε της ενέργεια με μαθηματική και χρονική ακρίβεια. Αφού το κάθε τι που κάνει πρέπει να τηρεί συγκεκριμένα χρονικά όρια.. Όλη αυτή η Οργανωτική Μαθηματική Ρουτίνα, έρχεται να ταραχτεί, όταν γνωρίζει τυχαία τον ηλικιωμένο γείτονά της, ο οποίος της διηγείται μία παράξενη ιστορία για ένα Μικρό Πρίγκιπα που είχε έρθει από έναν άλλον πλανήτη και που τον είχε συναντήσει στα νιάτα του ο ίδιος.. Αυτή η ιστορία άρχισε να μαγεύει την μικρή ηρωίδα μας, με αποτέλεσμα να την απορροφήσει τόσο, ώστε να ζητάει μέσα από αυτήν να δραπετεύσει από την δική της ρουτίνα.. Κι έτσι κάπου αρχίζουν και αναμιγνύονται, η πραγματικότητα με το παραμύθι, η ιστορία της Μικρής μας Ηρωίδας με εκείνη του Μικρού Πρίγκιπα.. Κι έτσι ο θεατής για 108 λεπτά απαρνιέται και αυτός την πεζή καθημερινότητά του και ακολουθεί σε αυτό το υπέροχο ταξίδι τον Μικρό Πρίγκιπα.. Σε ένα ταξίδι που θα του περάσει πληθώρα σημαντικών φιλοσοφικών μηνυμάτων που έχουν να κάνουν με την Φιλία, την Αγάπη, τον Έρωτα, τον Κύκλο της Ζωής, την Μοναδικότητα, την Αλαζονεία, τον Εγωισμό και το Νόημα της Πραγματικής Ευτυχίας..

Η ταινία δεν κάνει πουθενά κοιλιά και απολαμβάνεις με αμείωτο ενδιαφέρον την κάθε της σκηνή, με ένα νοσταλγικό και ονειροπόλο χαμόγελο στα χείλη και κάποιες στιγμές με μια έκδηλη συγκίνηση, αφού η ταινία στα σημεία που θέλει να περάσει σημαντικά μηνύματα στο κοινό της, το κάνει μέσω της συναισθηματικής φόρτισης.. Που σχετίζεται με την Απώλεια και την πραγματική Αγάπη.. Δυνατό παρών δίνουν και οι Ευρηματικές Κωμικές Σκηνές, που σε μεγάλο βαθμό βρίσκουν ως εκφραστή τους την Αλεπού του Μικρού Πρίγκιπα, σε μια λούτρινη εκδοχή της. Που θα λέγαμε ότι ο ρόλος της εδώ, μας θυμίζει εκείνον του Σκρατ στα "Ice Age", με μόνη διαφορά ότι εδώ ο χαρακτήρας της Αλεπούς είναι αναπόσπαστος από την συντροφιά των κεντρικών χαρακτήρων και δεν πετιέται ξαφνικά όπως ο Σκρατ.. Όμως η βουβή παρουσία της με τις ευρηματικές κωμικές παρεμβάσεις της, θα σας τον θυμίσει αρκετά..

Η ταινία καθώς και το ομότιτλο βιβλίο θα έλεγα ότι απευθύνεται περισσότερο στους μεγάλους παρά στα παιδιά.. Γιατί τα παιδιά δεν θα μπορέσουν ενδεχομένως να συλλάβουν τα βαθυστόχαστα μηνύματά της, αλλά θα περάσουν απλά ευχάριστα.. Οι μεγάλοι είναι αυτοί που θα συγκινηθούν περισσότερο ακόμα κι αν δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο, γιατί θα νιώσουν σαν να το είχαν διαβάσει όταν ήταν μικροί.. Το φιλμ συγκινεί με νοσταλγική αίσθηση, ανασκάπτοντας σε βαθιές συναισθηματικές χαράδρες του ψυχισμού, κυρίως σε εκείνες της Αγάπης, της Μοναξιάς και της Συντροφικότητας.. Μας δείχνει το τι χρειαζόμαστε πραγματικά για να είμαστε ευτυχισμένοι και τι είναι αυτό που κάνει κάτι πραγματικά Μοναδικό μέσα μας.. Γιατί όπως είπε και ο Μικρός Πρίγκιπας, αυτό που κάνει τα Αστέρια όμορφα είναι ότι σε κάποιο από αυτά Υπάρχει ένα Λουλούδι που αγαπάμε.. Και αυτό που κάνει ένα Λουλούδι διαφορετικό από τα υπόλοιπα, είναι ότι είναι το δικό μας Λουλούδι.. Ενώ τα πιο σημαντικά, είναι αυτά που δεν φαίνονται με τα μάτια μας.. και που τα βλέπουμε μόνο μέσα μας..






Τρέιλερ: