Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

01 Μαΐου 2011

σάτιρα: ΤΑ ΚΛΙΣΕ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ -TOP 10-

Πολλές φορές καθώς παρακολουθούμε μία ταινία λέμε: <Να δεις τώρα που θα γίνει αυτό!> και τελικά δεν πέφτούμε έξω. Αυτή είναι η περίπτωση του κλισέ, μιας κατάστασης που συνηθίζεται για να διευκολυνθεί η ροή του φιλμ. Ας δούμε τα 10 συχνότερα:

1. Ο ήρωας ψάχνει να βρει κάτι σε ένα χώρο με πολλά κρυφά σημεία (πολλές ντουλάπες, συρτάρια κ.α.) και όταν αποφασίζει να εγκαταλείψει την προσπάθεια, καθώς πάει να φύγει πέφτει το μάτι του πάνω σε αυτό που έψαχνε! Παρά τρίχα που λέμε!

. Ο ήρωας κρύβεται πολύ καλά, ο κακός στέκεται κάπου κοντά του χωρίς να μπορεί να τον δει. Ο κακός είναι έτοιμος να φύγει κι εκείνη την στιγμή ο ήρωας μας κάνει κάποιον θόρυβο (του πέφτει ένα αντικείμενο ή φτερνίζεται ή βήχει κ.τ.λ.) κι έτσι ο κακός τον βουτάει!

2β. Το προηγούμενο το συναντάμε και με μια παραλλαγή. Αφού κάνει ο ήρωας τον θόρυβο και πλησιάσει ο κακός να τον βρει, ξάφνου πετιέται ένα ζώο (γάτα, σκύλος, ποντίκι κ.α.) και θεωρεί ότι από αυτό προήρθε ο θόρυβος. Με αποτέλεσμα ο ήρωας να την σκαπουλάρει!

3. Ο ήρωας μας διασχίζει μια ετοιμόρροπη γέφυρα, η οποία ίσα που κρατιέται, όμως αντέχει και με το που κάνει και το τελευταίο του βήμα πάνω της, η γέφυρα γκρεμίζεται με μιας! Παρά τρίχα πάλι!

4. Μια όμορφη κυρία κάνει ντουζ και εκείνη την στιγμή χτυπάει το τηλέφωνο ή η πόρτα για να βγει να την δούμε!

5. Ο ήρωας πάει την ηρωίδα στο σπίτι μετά το ραντεβού, χαιρετιούνται αλλά κοντοστέκονται για λίγο στη πόρτα χωρίς να φύγουν, ακολουθεί ερωτική σκηνή!

6. Ο ήρωας μετά από μάχη ρίχνει τον κακό κάτω αναίσθητο, το πλάνο τον δείχνει τέζα. Αν το πλάνο φύγει για λίγο από τον κακό και μας δείξει τον ήρωα εφησυχασμένο, τότε θα επιστρέψει το πλάνο στον κακό, αλλά αυτός δεν θα βρίσκεται πλέον εκεί!

7. Όταν ο ήρωας συναντήσει τυχαία κάποια ωραία κοπέλα και κοιταχτούν στα μάτια ανταλλάσσοντας ένα χαμόγελο, τότε σίγουρα στην πορεία του φιλμ θα την ξανασυναντήσει εντελώς τυχαία!

8. Όταν λαβωθεί θανάσιμα ο ήρωας, για να τονιστεί η σπουδαιότητα της σκηνής, ψελλίζει μία ατάκα πριν ξεψυχήσει και ύστερα πέφτει κάτω σε slow motion. Οι υπόλοιποι τα τινάζουν γρηγορότερα! Επίσης παρόμοια έμφαση δύνεται και στον θάνατο του κακού ήρωα!

9. Ο ήρωας επιμένει στην διεκδίκηση μιας κοπέλας που τον ενδιαφέρει, η κοπέλα δεν ανταποκρίνεται και δείχνει να τον αντιπαθεί. Έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα άλλες αντιλήψεις, λέει ευθέως ότι δεν τον θέλει κι όμως αυτός επιμένει με τον ίδιο ενοχλητικό τρόπο. Στο τέλος, η κοπέλα τον ερωτεύεται παράφορα!

10. Ο ήρωας είναι πολύ άνετος μπροστά στους κακούς, δεν φοβάται να γυρίσει την πλάτη του προς αυτούς ακόμα κι αν είναι καμιά δεκαριά και οπλισμένοι σαν αστακοί. Δεν διστάζει με γυρισμένη τη πλάτη, ακόμα και να τους ειρωνευτεί έχοντας την σιγουριά ότι δεν θα τολμήσουν να του ρίξουν, γιατί θα τον φοβηθούν. Μην τρομάζετε, η εξέλιξη συνήθως σε μια τέτοια σκηνή, είναι να πέσουν τέζα όλοι, εκτός από τον ήρωά μας!