Η φωτογραφία μου
"Καλωσορίσατε στο Cine...σθημα, ένα ιστολόγιο με θέμα το σινεμά που εστιάζει στην Cine...σθηματική πλευρά της 7ης. Εδώ θα βρείτε τις κριτικές μου για ταινίες που παρακολούθησα στις σκοτεινές αίθουσες και άλλα άρθρα μου που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Μια κριτική είναι η υποκειμενική άποψη κάποιου για μια ταινία και δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάθε υποψήφιο θεατή. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ταινίες, υπάρχουν μόνο αυτές που μας αρέσουν και εκείνες που δεν μας αρέσουν. Η βαθμολογία βγαίνει από ειδικό πρόγραμμα ανά μισό αστέρι, το άριστα αποτελούν τα 5 αστέρια".
Καλή σας ανάγνωση.. / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: CineS8HMA@yahoo.gr

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

Η Cine...σθηματική πλευρά της 7ης..

01 Μαΐου 2011

αφιέρωμα: ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟ ΦΙΛΜ



Τι σχέση μπορεί να έχει ο Κινηματογράφος με το Βιβλίο; Και τα δύο διηγούνται ιστορίες και γεγονότα τα οποία μπορούν να ψυχαγωγήσουν, να προβληματίσουν ή να διδάξουν. Η βασική τους διαφορά είναι ότι το Σινεμά μιλάει κυρίως μέσα από τις εικόνες, ενώ το βιβλίο μιλάει μέσα από τις λέξεις. Λένε πως μια εικόνα ίσων με χίλιες λέξεις και αυτή η παροιμία σίγουρα κολακεύει πολύ τον κινηματογράφο, όμως μη ξεχνάμε πως και το βιβλίο δημιουργεί εικόνες, όχι στις σελίδες του, αλλά στο μυαλό του αναγνώστη. Οπότε η βασική διαφορά που είπαμε πιο πάνω πως διαχωρίζει τον Κινηματογράφο από το Βιβλίο, εδώ βλέπουμε ότι αποτελεί σταυροδρόμι συνάντησής τους.

Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ο συγγραφέας με τις ζοφερές περιγραφές του χαράζει στο νου του αναγνώστη εικόνες. Ή μήπως ο συγγραφέας τελικά δεν δημιουργεί μόνος του αυτές τις εικόνες; Για σκεφτείτε το λίγο! Μήπως τελικά οι εικόνες ενός βιβλίου προκύπτουν από την συνεργασία της πένας του συγγραφέα και της φαντασίας του αναγνώστη; Αν διαβάσουν 10 άτομα το ίδιο σύγγραμμα, τότε παρόλο που θα διαβάσουν τις ίδιες περιγραφές, θα έχει ο καθένας δημιουργήσει την δική του εικόνα με την φαντασία του.

Κι εδώ με αυτό που προανέφερα βλέπουμε πως το βιβλίο συναντάει το βασικότερο στοιχείο του Κινηματογράφου, που είναι η Σκηνοθεσία. Θα εξηγήσω τι εννοώ ακριβώς. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο είπαμε ότι δημιουργούμε με την φαντασία μας εικόνες (κάτω από την καθοδήγηση του Συγγραφέα), επομένως ο αναγνώστης γίνεται ο Σκηνοθέτης, μετατρέπει στο μυαλό του όλη την διήγηση σε εικόνες. Διότι όταν μας απορροφήσει πολύ ένα βιβλίο θα έχετε παρατηρήσει πως ενώ μπροστά μας διαβάζουμε απλά γράμματα, το υποσυνείδητο μας βλέπει εικόνες, οπότε εκείνη την ώρα γίνεται κάτι το παράξενο, ενώ διαβάζουμε, παράλληλα σκηνοθετούμε και τις εικόνες όπου εξελίσσονται τα δρώμενα του συγγραφέα.

Επομένως καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα, Βιβλίο και Κινηματογράφος κάπου συνορεύουν, στον Κινηματογράφο σκηνοθετεί ο σκηνοθέτης, ενώ στο Βιβλίο σκηνοθέτης γίνεται ο ίδιος ο αναγνώστης. Για σκεφτείτε να υπήρχε μια συσκευή που να μεταφέρει σε μια οθόνη τις εικόνες που φέρνουμε στο νου μας όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο; Θα ήταν σαν να βλέπαμε μία ταινία που στο τέλος θα έγραφε.. Directed by Me!!! Και κλείνοντας αυτό το άρθρο, ας μην παραλείψουμε το γεγονός πως το Βιβλίο έχει εμπνεύσει πολλές φορές τον Κινηματογράφο, αφού πολλές σελίδες συγγραφέων έχουν προβληθεί στο λευκό πανί της μεγάλης οθόνης.
Άρα Κινηματογράφος και Βιβλίο έχουν μια δυνατή σχέση, όσο κι αν φαίνονται διαφορετικά..

Όταν βλέπεις μια καλή ταινία, ταξιδεύεις στα μονοπάτια του Σκηνοθέτη.. όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, ταξιδεύεις στα μονοπάτια που χαράζεις εσύ ο ίδιος…
Καλό σας ταξίδι λοιπόν όποιο μέσω κι αν επιλέξετε από τα δυο, άλλωστε σημασία έχει απλά το ταξίδι…